Ministerul Culturii critică contestatarii lucrărilor din Centrul Nou. Dă dreptate Primăriei Satu Mare
După un amalgam de informații contradictorii care au venit din partea autorităților și instituțiilor locale, care s-au contrazis reciproc cu privire la soarta proiectului de reabilitare a Centrului Nou al municipiului Satu Mare, reporterii PresaSM au luat astăzi legătura telefonic cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Ulterior, PresaSM a făcut și o cerere scrisă către Ministerul Culturii în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Ministerul Culturii face lumină
Potrivit răspunsului oferit la solicitarea PresaSM, Ministerul Culturii a precizat – cu subiect și predicat – că centrul civic al municipiului Satu Mare nu este clasat ca monument istoric, nu este într-o zonă construită protejată sau zonă de protecție a unui monument istoric, astfel că pentru autorizarea lucrărilor în curs de execuție în respectivul amplasament nu a fost necesar avizul Ministerului Culturii sau al Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare.
”Centrul civic al municipiului Satu Mare, până în prezent, nu a fost declarat monument istoric. El nu beneficiază de niciun regim juridic de protecție privind patrimoniul cultural imobil”, spun reprezentanții Ministerului Culturii.
Lucrările pot continua
Cu toate că de la nivelul Direcției de Cultură Satu Mare s-a precizat că ar exista un act administrativ prin care ar trebui să se sisteze lucrările, oficialii Ministerului Culturii neagă acest lucru.
”Ministerul Culturii nu a emis niciun act administrativ prin care ansamblul să fie clasat în Lista Monumentelor Istorice (respectiv un ordin de ministru). Menționăm că este necesară întocmirea unei documentații aprobată de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 6 (CZMI), Secțiunea de Evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI) și plenul CNMI. Pe de altă parte, eventuala aplicarea a regimului de zonă protejată se poate face la nivel local printr-o documentație de urbanism aprobată prin HCL (Hotărâre de Consiliu Local, n.red.)”, potrivit sursei citate.
Critică la adresa contestatarilor
Este interesant de precizat că reprezentanții Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice i-au criticat tocmai pe cei care au contestat lucrările de modernizare a Centrului Nou al municipiului Satu Mare. De ce au contestat lucrarea tocmai acum?!
”Secțiunea de Evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și-a manifestat regretul pentru faptul că ansambluri de arhitectură similare celui din Satu Mare intră în atenția arhitecților și urbaniștilor doar după ce se începe execuția unui proiect și a sugerat ca OAR și UAR, prin filialele lor, să avanseze o listă a obiectivelor susceptibile de a fi clasate, în special din fondul construit recent, către autorități. Secțiunea de Evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, referitor la adresa OAR-UAR a arătat doar că a luat act de situație și așteaptă o raportare la prevederile OMCC 2260/2008”, se arată în documentul transmis la solicitarea PresaSM.
O concluzie cât se poate de clară
Oficialii Ministerului Culturii concluzionează: ”Menționăm că în acest moment nu este întocmit un dosar în vederea derulării procedurii de clasare ca monument istoric (inclusiv un studiu istoric) prin care să se verifice încadrarea conform criteriilor de clasare prevăzute de OMCC 2260/2008”.
De unde a început totul
Reamintim faptul că reprezentanții Ordinului Arhitecților din România (OAR) au cerut Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și Direcției Județene de Cultură Satu Mare să declare întregul Centru Nou al municipiului Satu Mare drept ”bun de patrimoniu”. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, lucrările de reabilitare a Pieței 25 Octombrie s-ar fi blocat. Ceea ce ar fi înseamnat că Primăria Satu Mare risca să piardă proiectul, respectiv suma de 33,363,982.92 lei (6,8 milioane de euro)!
Ce vrea Ordinul Arhitecților din România
Ordinul Arhitecților din România a transmis o scrisoare deschisă către toate autoritățile competente din domeniul culturii, arhitecturii, restaurării și conservării, precum și cele administrative de resort, atât din România cât și din Uniunea Europeană.
OAR susține că statutul Centrului Nou Satu Mare este încă neclarificat, dar dacă nu va fi declarat bun de patrimoniu, aceștia susțin că se va distruge unicul complex brutalist al României, operă a arhitectului Nicolae Porumbescu.
”Brutalismul nu e un stil comunist, așa cum se vehiculează în anumite cercuri, brutalismul este de sorginte capitalistă. Brutalismul nu e nici preferatul stil al lui Ceaușescu, el a preferat eclectismul monumental. Acest complex face parte din istoria arhitecturii românești, pot afirma că este, chiar dacă – încă – este nedeclarat, un patrimoniu UNESCO”, susțin cei de la OAR.
DUBIOS: de ce se reacționează tocmai acum?!
Se ridică un foarte mare semn de întrebare: de ce se reacționează atât de vehement tocmai acum, în condițiile în care proiectul este în dezbatere publică din 2018! Proiectul a fost prezentat conducerii Directiei Județene pentru Cultură Satu Mare și a fost prezentat public pe parcursul avizării și aprobării. A parcurs toate etapele legale de avizare, fără dubiu.
Hotărârile aprobate de Consiliul Local au fost verificate de Instituția Prefectului, dar nu s-a formulat nicio obiecție. Mai mult, proiectul are toate avizele și acordurile și trebuie precizat că Piața 25 Octombrie nu se află într-o zonă de protecție a monumentelor.
Contractul de finanțare europeană a fost semnat în 01.08.2019. Autorizația de construire a fost emisă în aprilie 2020. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 21.10.2020. Și toate acestea s-au făcut la vedere, existând zeci de articole în mass media locală și națională.
Și atunci se naște o uriașă întrebare: de ce se încearcă blocarea lucrărilor tocmai acum?!