10 lucruri pe care să le faci când afli că vei deveni mămică
Un test de sarcina pozitiv poate fi in egala masura o mare bucurie, dupa cum poate starni si teama sau emotii. Iata o lista de idei cu ce ar trebui sa faci cand descoperi ca vei deveni mamica.
Fa o programare
Fa prima ta programare la medicul ginecolog care ti-ai dori sa iti urmareasca sarcina. Poti lua legatura si cu medicul de familie; el nu inlocuieste medicul specialist, insa iti va fi de ajutor pe intreaga perioada a sarcinii, cu retete, bilete de trimitere, adeverinte si, eventual, concedii medicale daca e nevoie.
In general prima programare se face la minim 6 saptamani dupa ultima menstruatie. Abia acum sarcina este destul de mare incat sa poata fi observata ecografic. Tot acum vei primi probabil si o lista intreaga de analize pe care le ai de efectuat.
Urmareste-ti sarcina, saptamana cu saptamana
Unul dintre cele mai fascinante lucruri legate de sarcina este sa urmaresti dezvoltarea treptata a bebelusului tau. Pentru asta, fiecare gravida se intreaba: cate saptamani de sarcina am? Poti descoperi asta folosind un calculator de sarcina, ca sa nu stai sa numeri saptamani pe calendar.
Cand vei afla sexul viitorului bebelus? Cand ii vei simti primele miscari? Toate aceste lucruri le poti afla monitorizand desfasurarea sarcinii saptamana cu saptamana.
Hotaraste cand faci publica vestea
Unele familii aleg sa impartaseasca vestea cea mare imediat ce au vazut testul pozitiv. Alte cupluri prefera sa astepte pana la incheierea primului trimestru de sarcina pentru a anunta restul rudelor,evitand eventuale valurile de compasiune in cazul in care ceva nu merge cum ar trebui.
Nu exista “corect” sau “gresit” din acest punct de vedere, ai deplina libertate sa procedezi exact asa cum crezi ca e mai potrivit in cazul vostru.
Gestioneaza simptomele de sarcina
O fi bebelusul tau mic, dar sigur isi face simtita prezenta printr-o multime de simptome carora trebuie sa le faci fata. Iar daca ai ales sa pastrezi deocamdata secretul, preocuparea de a nu fi data de gol de starile de rau este cu atat mai mare.
Greturile de dimineata se pot extinde pe tot parcursul zilei; apa acidulata cu un pic de lamaie sau de ghimbir te poate ajuta. Sensibilitatea exagerata a sanilor te va trimite la cumparaturi, mai ales ca sutienele vechi deja iti sunt incomode. Oboseala te face sa vrei sa picotesti peste tot. Si cu siguranta ai observat ca esti mai emotiva decat pana acum.
Sensibilitatea la mirosuri te poate tine la distanta de o serie de alimente. La unele femei, aceasta este atat de pronuntata, incat le tine departe de bucatarie cu totul. Nasul infundat este un alt simptom frecvent, caci secretia de estrogeni sporeste cantitatea de mucus.
Schimba-ti alimentatia in favoarea alegerilor sanatoase
O dieta echilibrata este absolut esentiala pentru tine si pentru bebelus. Dar nu manca pentru doi – aceasta este o exagerare care iti poate face rau.
Incepe fiecare zi cu un mic dejun sanatos, care te va tine departe de tentatia de a consuma o mie de gustari hipercalorice si hiponutritive. Nu face economie cand vine vorba de fructe si legume, include in dieta carbohidrati integrali, lactate cu continut redus de grasimi si proteine de calitate, din peste si pui.
Exista si alimente contraindicate in sarcina, sau alimente care trebuie consumate cu precautie si in cantitati reduse.
Continua sa duci o viata activa
Exercitiile fizice nu afecteaza in mod negativ mama sau bebelusul, atata timp cat nu discutam despre sporturi de performanta. Din contra, cu cat esti mai in forma, cu atat iti va fi mai usor in travaliu, nastere si dupa nastere.
Indiferent care este activitatea fizica preferata, continua sa o practici cata vreme te simti confortabil. Sporturile de contact nu sunt o alternativa potrivita, totusi. Intensitatea exercitiului trebuie sa iti permita sa sustii o conversatie.
Daca esti prea obosita ca sa vorbesti, fa o scurta pauza. Nu uita de exercitiile pentru planseul pelvin, care reduc riscul de incontinenta urinara post partum.
Ofera-ti timp pentru tine
Lumea nu sta in loc pentru ca esti insarcinata, iar in tumultul de activitati in care esti implicata, se poate dovedi dificil sa gasesti timp pentru tine, ca sa te relaxezi. Asta, in timp ce schimbarile hormonale te fac sa te simti tot mai obosita.
Un masaj special pentru gravide poate fi o idee, caci pe masura ce sarcina avanseaza, si odihna ta va deveni discutabila. Dar daca ideea nu te atrage in mod particular, poti apela la alte activitati care iti fac placere si te ajuta sa te relaxezi si sa iti golesti mintea de stres.
Informeaza-te in legatura cu drepturile tale
Gravidele, lauzele si proaspetele mamici au drepturi suplimentare in legatura cu mediul de lucru, programul de lucru, concediul medical si asa mai departe. Gandeste-te ca pe masura ce bebe creste, iti va fi tot mai greu sa bati drumuri ca sa te informezi in legatura cu drepturile salariale in concediul prenatal si cel de ingrijire a copilului.
Alcatuieste o lista de cumparaturi
Atunci cand stii ca vei avea un bebelus, observi deodata cate produse destinate bebelusilor exista pe piata. Or fi toate utile? Se potrivesc stilului de parenting pe care vrei sa il adopti? Cum le deosebesti pe cele de calitate, de restul? Cum faci sa nu dai o caruta de bani pe un produs pe care sa il primesti si de la prieteni?
Unii viitori parintii prefera sa nu faca nici un fel de cumparaturi pentru bebe pana nu se apropie de termen, sau chiar pana dupa nastere, cand vad ca bebelusul e sanatos si totul a decurs cu bine. Chiar si asa, e preferabil sa te informezi in prealabil, caci nu vei avea chef sa strabati magazinele in lung si-n lat atunci.
Cum transformi casa intr-un mediu sigur pentru bebe?
Copiii cu varste intre 0 si 4 ani sunt expusi unui risc major de accidente chiar in interiorul locuintei. Stilul de viata al unei familii fara copii este fundamental diferit de cel al parintilor, iar asta se reflecta inclusiv in elemente de amenajare interioara. Poate ca pana acum scara fara balustrada, sau cu treptele deschise in spate ti s-a parut ca fluidizeaza spatiul; vaza aceea decorativa imensa parea sa stea inspirat in colt, televizorul era asezat bine pe comoda.
Dupa ce nasti, scarile alea vor deveni cosmarul vietii tale, televizorul va fi bine ancorat pe perete, impreuna cu tot ceea ce inseamna dulapuri, prizele vor ramane vesnic prea la indemana, iar vaza se va muta in pod sau in garaj pana in prima zi de scoala a copilului…