ANCHETĂ. COȘMARUL din centrele speciale din Satu Mare. O femeie a SĂRIT de la etaj
În centrele de îngrijire din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare au loc evenimente desprinse parcă din filmele de groază. Un astfel de episod a avut loc la Centrul de Îngrijire și Asistență a persoanelor cu Handicap Mintal ”O viață nouă” din municipiul Satu Mare, situat pe strada Gorunului.
Mai exact, vineri, 11.11.2016, în jurul orei 05.00, o femeie, în vârstă de circa 40 de ani, a forțat și a deschis geamul cu o cheie improvizată, susțin reprezentanții DGASPC pentru PresaSM.ro, și a sărit de la etajul 1 al clădirii, unde se află dormitorul.
Femeia a fost găsită după doar o oră de către unul din paznici, care ar fi sesizat asistentul medical și infirmierele. S-a solicitat intervenția unei ambulanțe, iar femeia a fost transportată la Unitatea de Primire Urgențe cu multiple fracturi și contuzii.
”Aceasta a suferit leziuni la nivelul membrului drept (ruptură) și la nivelul craniului”, se arată într-un raport obținut de PresaSM.ro
Redactorul PresaSM.ro a întrebat conducerea DGASPC cum a fost posibil un astfel de episod, iar managerul Mariana Dragoș a dat vina pe legislația în vigoare. Mai exact, beneficiarii nu au voie să fie sedați sau imobilizați la pat. Cu atât mai mult să fie duși în camere speciale. ”Acești oameni au o forță incredibilă. A forțat geamul, care era închis, cu o cheie improvizată și a sărit”, explică Mariana Dragoș.
Conform aceleiași surse, dormitorul ar fi prevăzut cu camere de supraveghere. În acest context se nasc mai multe întrebări: de ce nu a văzut personalul de serviciu că persoana respectivă a forțat geamul?! De ce nu a fost observată persoana căzută decât după o oră, și doar de către agentul de pază?!
Reprezentanții centrului se apără într-un raport pus la dispoziție redacției PresaSM.ro de către conducerea DGASPC: ”Personalul de serviciu ne-a adus la cunoștință că beneficiara……., în urma controalelor de seară efectuate, nu a dat semne de nervozitate, agitație, luându-și tratamentul prescris și făcându-și pregătiri de culcare.”
În orice caz, la fața locului a fost solicitat un echipaj al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare. Mai exact, un echipaj al Biroului de Investigații Criminale. După ce au luat declarații și au vizionat camerele de supraveghere (!), polițiștii nu au efectuat acte premergătoare cu privire la neglijență în serviciu împotriva personalului centrului. Polițiștii au recomandat doar ca pe viitor să se ”pună gratii la geamuri”. Fapt pe care managerul DGASPC, Mariana Dragoș, îl consideră contrar legii.
”Legea nu ne dă posibilitatea să luăm anumite măsuri de siguranță suplimentare, iar personalul este insuficient. Astfel de lucruri sunt independente de voința noastră”, a concluzionat Mariana Dragoș.
Independent sau nu de voința reprezentanților DGASPC, există toate condițiile ca astfel de episoade să se repete.