FOTO/VIDEO. La Mulţi ani Armatei Române! Ceremonie restrânsă și la Carei
Careiul a văzut cele mai restrânse ceremonii de Ziua Armatei din ultimele decenii. Deși era anunțată prezența președintelui și premierului, cei doi nu au participat la ceremonia de la Carei. Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, a fost cel mai înalt oficial prezent la ceremonia de la Carei.
Austeritatea a fost cuvântul de ordine și la Carei, acolo unde, în mod obișnuit, sunt organizate cele mai ample ceremonii dedicate Zilei Armatei. Platoul din fața Ansamblului Monumental „Glorie Ostașului Român” a fost, totuși, la fel ca în fiecare an, plin cu militari sosiți și din județele vecine, dar s-a renunțat la multe dintre elementele ceremoniei care făceau din evenimentul de la Carei principala manifestare dedicată Zilei Armatei.
Tot spre deosebire de alți ani, autoritățile nu au furnizat un program detaliat al activităților, semn că s-a încercat evitarea aglomerării de persoane, în contextul pandemiei.
Abia sâmbătă, ministerul Apărării Naționale a precizat, într-un comunicat de presă, că ceremoniile militare din acest an se vor desfășura fără public, din cauza contextul epidemiologic. Tot MApN a precizat că la Carei va avea loc doar o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori.
De altfel, în anunțul care preciza orele la care se vor avea loc evenimentele dedicate eroilor, autoritățile județene au făcut un apel la sătmăreni și i-a rugat pe cetățeni să respecte regulile de distanțare și cele de protecție personală.
FOTO. Ștafeta Veteranilor, la Carei: “O recunoaștere a jertfei făcute de eroii neamului românesc”
Unul dintre momentele emoționante a fost predarea drapelului de către voluntarii Invictus.
Publicul a fost mai numeros la festivitățile de la Carei, față de cele care au avut loc cu doar trei ore înainte, în municipiul Satu Mare.
Faptul că autoritățile au ales varianta unui ceremonial restrâns a fost ilustrat și de lipsa forfotei și agitației din municipiul Carei de la acest final de săptămână.
În mod obișnuit, înainte de 25 Octombrie, Careiul primea vizite oficiale din partea miniștrilor Apărării, pentru verificarea detaliilor organizatorice, iar sâmbătă aveau loc repetiții pentru parada de duminică. Cu o zi înainte de ceremoniile oficiale, în parcul dendrologic erau amenajate standurile și perimetrele pentru prezentarea dotărilor militarilor români.
În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 Octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.