VIDEO. Alianța USR PLUS crede în utilizarea eficientă a banilor publici
Comuna Săuca a fost una dintre primele comunități rurale care a beneficiat de o rețea de apă proprie încă din anii 60. Cu toate acestea, în prezent este racordată la rețeaua de furnizare a apei potabile din Tășnad, renunțându-se la puțul de apă din Silvaș care a funcționat fără probleme o perioadă bună de timp, susțin reprezentanții USR PLUS într-un comunicat de presă.
Redăm mai jos comunicatul integral:
”În timpul vizitei pe care am avut-o în comuna Săuca, candidatul nostru la Primăria Comunei, Ioan Ghila ne-a prezentat această situație cel puțin bizară. În anii 2000 în comună a fost realizat, din fonduri guvernamentale, un puț pentru alimentarea cu apă a comunei Săuca. Din acest puț au fost alimentate atât localitățile Silvaș, cât și Săuca timp de mai mulți ani.
Această investiție include atât puțul propriu zis, cât și instalația de tratare a apei. În anul 2018, atunci când rețeaua de apă a fost predată către APASERV, acest puț a fost dezafectat, preferându-se ca alimentarea cu apă să fie făcută prin conducta de la Tășnad ce aparține firmei mai sus amintite.
Motivul dezafectării puțului a fost un buletin de analiză care a constatat prezența nitriților în apă. În mod cel puțin bizar, nici Primăria Săuca, dar nici APASERV nu au cerut refacerea analizelor în condițiile în care în anii anteriori apa din acest puț a fost clasificată ca apă potabilă cu calități ce o recomandau chiar și pentru îmbuteliere.
Un grup de cetățeni ai comunei au repetat analizele, însă de această dată la un laborator din județul Sălaj, iar aceste analize au relevat că apa este potabilă. Nu cunoaștem dedesubturile acestor decizii, dar este inadmisibil ca o investiție din fonduri publice să fie abandonată în acest fel.
O administrație locală eficientă trebuie să fie un garant al eficienței cheltuirii banului public”.