ANCHETĂ. Coronavirusul, o afacere de milioane în județul Satu Mare. Unii au făcut bani frumoși
Județul Satu Mare este lider în regiunea de nord-vest a țării atunci când vorbim de cheltuielile pentru persoanele plasate în carantină pe durata stării de urgență. Totul miroase a afacere, dacă luăm în considerare faptul că județul Satu Mare este și singurul din nord-vestul țării care nu a cazat persoane obligate la carantină în spații gratuite! Astfel încât s-au scos bani frumoși pentru tot felul de firme.
Carantina, o afacere cu multe zerouri la capăt
În medie, statul a cheltuit pentru fiecare persoană obligată să stea în carantină instituționalizată 3.028 de lei, dar în 24 de județe ale țării, cheltuielile medii pe persoană au fost mai mari decât media națională.
Cei mai mulți bani s-au cheltuit în București, acolo unde pentru carantinarea unei persoane s-au plătit peste 5.600 de lei. Peste 3.000 de persoane au fost puse în carantină la nivelul Capitalei, iar dintre aceștia doar 64 în spații de cazare gratuite.
Bucureștiul este urmat în topul cheltuielilor de Brașov, tot cu peste 5.000 de lei cheltuiți pentru fiecare persoană carantinată. Peste 4.000 de lei au plătit și autoritățile din Giurgiu și Timiș.
Satu Mare, campion la cheltuielile cu carantinații în regiunea de nord-vest a țării
La nivel național, județul Satu Mare se plasează pe locul 10, după Tulcea, Brăila și Bacău, dar deasupra Sălajului și Clujului, singurele județe din nord-vestul țării care figurează în topul unităților administrativ-teritoriale care au plătit peste media pe țară pentru fiecare persoană carantinată pe durata stării de urgență.
În județul nostru au fost carantinate un număr de 1.380 de persoane, toate în spații special amenajate pe bază de contract. Nicio persoană nu a fost carantinată în spații puse la dispoziție în mod gratuit, iar autoritățile au cheltuit, practic, 3.653 lei pentru fiecare persoană carantinată.
Sălajul, aflat în top imediat după Satu Mare, a carantinat 1.048 de persoane, la un cost mediu de 3.615, dar a avut și 13 persoane care au stat în spații puse la dispoziție în mod gratuit. În topul național se mai află și Clujul, cu 1.040 de persoane carantinate și cheltuieli de 3.596 media/personă. 41 de persoane din cele peste 1.000 au stat în spații gratuite.
Unele județe au fost mai cumpătate
În ceea ce privește celelalte județe din nord-vestul țării, Bihorul a cheltuit, în medie, 2.931 cu fiecare persoană carantinată, cu toate că județul a plasat în carantină peste 4.000 de persoane și doar 48 au stat în spații gratuite. Bistrița-Năsăud, care a plasat în carantină 1868 de persoane, a cheltuit, în medie, 2.574 cu fiecare persoană carantinată. În Maramureș, unde au fost plasate în carantină un număr de 1.541 de persoane, costul mediu s-a ridicat la 2.900 de lei.
Nicio persoană nu a fost cazată în spații gratuite în Satu Mare!
Practic, deși Satu Mare se află la jumătatea topului la nivel regional în ceea ce privește numărul de persoane plasate în carantină, conduce topul atunci când vine vorba de cheltuielile făcute. Județul Satu Mare este și singurul din nord-vestul țării care nu a cazat persoane obligate la carantină în spații gratuite. Lider este județul Bistrița-Năsăud, unde peste 200 de persoane au fost carantinate în spații gratuite. La nivel național, doar șapte județe, inclusiv Satu Mare, nu au cazat persoane în spații gratuite.
doar acuma v-ați autosesizat ? noi știm de mult.
View CommentDar cum e posibil așa ceva???. Și Pintea de la Livada am auzit si s-a lăudat că a făcut 49.000 de euro în 14 zile ???
View CommentAutoritățile să efectueze urgent controale la absolut toate locațiile unde s-au făcut cazări și justificat ultimul bănuț . Nu se poate așa ceva. Este inadmisibil !!!. Unde e ANAF-ul și Curtea de conturi ???.
View CommentAlo de la politia judeteana nimeni nu se sesizeaza??
View Comment