Oradea va avea un ștrand unic în regiunea de nord-vest a țării, făcut pe bani europeni. Este vorba despre ștrandul Ioșia, care se va transforma într-o „grădină termală”, la pachet cu zonă de spa, zonă de relaxare și ponton pe malul Crișului. Suprafața destinată pentru complexul propus va fi de 3,24 ha, cu posibilitatea de extindere, iar autoritățile apreciază că vor putea primi 1.700 de clienți pe timpul verii și peste 600 în clădirile moderne, odată cu venirea iernii. Nu este un ștrand pentru distracție, au spus autoritățile, ci un fel de oază de relaxare, atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru turiști.
Oradea mai face un pas pentru a deveni atracția turistică a regiunii de nord-vest. Autoritățile locale au anunțat faptul că pregătesc proiectul noi zone de recreere, ce ar urma să fie realizată pe malul stâng al Crişului Repede, în locul unei părţi din actualul Ştrand Ioşia.
La începutul anului 2020, Primăria Oradea a început demersurile pentru declararea unui areal din municipiul Oradea drept stațiune balneară de interes național.
„Având acest rezultat mai avem de pregătit un plan urbanistic cu dotările administrative din acest areal al stațiunii balneare, iar noi estimăm că în cursul lunii septembrie acest dosar va fi finalizat, va fi aprobat în ședința Consiliului Local și va fi depus spre aprobare Ministerului Sănătății. Dacă totul este în regulă, până la finalul anului arealul delimitat de aceste zone din Oradea va fi declarat stațiune balneară de interes naţional”, a declarat viceprimarul Florin Birta.
Grădina termală Ioșia, un ștrand unic în regiunea de nord-vest
Administrația locală va avea posibilitatea să depună un proiect de finanțare pe fonduri europene, pe o axă de finanțare de turism și de stațiuni balneare care să permită finanțarea Grădinii termale Ioșia.
Conform studiului de fezabilitate a investiţiei, realizat de arhitectul Daniel Tivadar, lucrările de modernizare și transformare a ștrandului Ioșia în grădină termală presupun două componente care vor fi realizate în etape distincte.
Întrucât amplasamentul existent, ocupat de vechiul „Ștrand Ioșia” se află într-o stare agravata de degradare și nu poate funcționa la capacitatea maximă, într-o primă etapă se propune reconfigurarea incintei și amenajarea unei grădini termale, loc de recreere și recuperare care va încorpora: clădiri, bazine interioare și exterioare, atât cu apă termală cât și cu apa rece încălzită, crearea unui microclimat cu plante specifice zonelor cu ape termale și aplicarea unor standarde de calitate superioare, conforme cu normele sanitare în vigoare.
Se dorește realizarea unui complex reprezentativ, modern, care să intre în armonie cu elementele naturale înconjurătoare.
Suprafața destinată pentru complexul propus va fi de 3,24 ha. Această suprafață va putea fi extinsă într-o etapă ulterioară, iar capacitatea complexului va fi pentru un aflux de aproximativ 1700 persoane/zi/timp de vară, respectiv 600 persoane/zi/timp de iarnă.
Se vor amenaja locuri de parcare pe amplasament în concordanță cu necesitățile obiectivului, respectiv minimum 147 locuri, la care se adaugă locurile de parcare existente în jurul amplasamentului.
„Este o suprafață care cuprinde o zonă wellness, o zonă spa şi o zonă de relaxare pentru persoanele de vârsta a doua. Va avea capacități de relaxare și de agrement pentru cei care doresc să vină să se relaxeze în această zonă. Acest aquapark nu va fi unul de distracție, gen Nymphaea, ci o grădină termală care va deservi atât locuitorii municipiului Oradea, cât și turiștii care vor veni aici pentru relaxare”, a menționat Florin Birta.
În etapa a doua, în partea vestică a acestui areal se vor moderniza bazinele existente, acestea rămânând în continuare un loc unde persoanele de vârsta a treia vor putea să să se relaxeze și să socializeze, păstrându-şi caracterul social, așa cum este și în prezent Ştrandul Ioșia.
La rândul său, arhitectul Daniel Tivadar a menționat că toată zona actualului ștrand va trece printr-o modernizare radicală în următorii ani, aspectul viitorului aquapark fiind inspirat de grădina termală Poseidon de pe insula italiană Ischia, renumită pentru tratamentele balneare.
De asemenea, arhitectul a explicat că grădina termală Ioșia va fi compusă dintr-o clădire cu subsol, parter şi etaj, care va avea mai multe bazine de tip jacuzzi. În clădire va funcţiona un centru SPA, cu saună şi săli de tratamente, o sală de forţă fitness destinată inclusiv celor care doresc doar să se antreneze şi o zonă de alimentație publică. În zona exterioară vor exista cel puţin şase bazine, fiecare cu altă temperatură a apei, zone de relaxare înverzite şi, ca element de noutate, un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.
„În acest moment ne apropiem de finalizarea studiului de fezabilitate a acestei grădini termale, ca și cost estimativ al investiției ne apropiem de suma de 20 milioane de euro, finanțată prin această axă de finanțare europeană. Primăria Oradea dorește ca în cursul lunii august să aprobe în ședința Consiliului Local indicatorii tehnico-economici ai acestei investiții, după care să demarăm procedura de licitație pentru proiectare și execuția acestui proiect. După data de 1 ianuarie, când se va deschide noua etapă de finanțare europeană, pe axele amintite vom depune acest proiect și, în momentul când vom avea aprobată această finanțare, vom începe lucrările propriu-zise pentru modernizarea și transformarea vechiului ştrand Ioșia”, a declarat Florin Birta.