Măsurătorile făcute în satelit în ultimii ani arată că unele zone din țară se scufundă cu câțiva centimetri pe an. Studiul celor de la Terrasigna pune la dispoziție o harta care arată, cu acuratețe milimetrică, zonele stabile și cele instabile. Hărțile sunt rezultatul prelucrării a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 în perioada 2015–2019. Printre orașele cu probleme sunt și două mari aglomerări urbane. Este vorba despre Capitală și municipiul Cluj-Napoca.
La Satu Mare, măsurătorile arată că nu sunt probleme speciale, deși unele zone sunt instabile.
Pentru a obține deplasarea terenului cei de la Terrasigna au apelat la o tehnică avansată de procesare a imaginilor radar, cunoscută sub numele de Persistent Scatterer Interferometry. Senzorul montat la bordul satelitului trimite microunde electromagnetice spre suprafața terestră și, în funcție de reflexia sa pe așa-numitele ținte radar și a timpul în care unda se întoarce la senzor, se poate determina cu mare precizie distanța lor față de senzor.
Măsurătorile au arătat că mari orașe se confruntă cu probleme atunci când vorbim de mișcările telurice. În Capitală, riscul de tasare este unul ridicat, iar potrivit hărții, câteva zone bine delimitate din zona centrală a Bucureștiului se scufundă cu până la 1 cm pe an. Probleme sunt și în municipiul Cluj-Napoca. Cartierul Bună Ziua se deplasează cu până la 12 mm/an, iar în centrul orașului, zonele înclinate din apropierea străzii Republicii alunecă cu 6-8 mm/an.
La Satu Mare măsurătorile nu au scos la iveală probleme speciale.
„În ansamblu, la nivelul orașului pot fi identificate construcții și suprafețe afectate de instabilitate ușoară, în apropierea râului, în nordul și sudul orașului, slabe mișcări pe verticală, cel mai probabil cauzate de superficialitatea construcțiilor sau ca rezultat al unor inundații frecvente” , se arată în raportul celor de la Terrasigna.
Rezoluția hărților este de 10 m x 10 m. Adică, fiecare punct colorat reprezintă o suprafață de 100 de metri pătrați.
Terrasigna este unul dintre puținii furnizori validați de Agenția Spațială Europeana pentru oferirea serviciilor de PSI, acreditarea fiind primită în anul 2014.