ANCHETĂ. Cum se fac bani (ilegal) din gunoaie în județul Satu Mare
Afacerea cu colectarea și depozitarea deșeurilor pare să fie una aducătoare de profit. Dar este și una de perspectivă, atâta timp cât oamenii vor genera mereu gunoaie. Se pot strânge sume uriașe, în condițiile în care activitatea de colectare sau de depozitare este greu controlabilă. Din păcate, toate aceste costuri ”suplimentare” cad în sarcina contribuabililor, fiindcă nu toate primăriile verifică cheltuirea banului public. Iar primarii care nu verifică cheltuielile plătesc din bugetul localităților.
Nereguli scoase la lumină
O astfel de situație a fost scoasă la lumină de către reprezentanții Primăriei Odoreu. În urma unei licitații, în 3 aprilie 2017 s-a semnat un contract cu o firmă pentru colectarea deșeurilor menajere de pe raza comunei (astfel de contracte sunt semnate de către toate 62 de primării din județul Satu Mare).
Activitatea de colectare a fost extrem de greu de supravegheat. Dar asta numai până în decembrie 2019, atunci când Primăria Odoreu a luat decizia de a colecta selectiv deșeurile. Cu atât mai mult cu cât fracția uscată reprezintă materiale reciclabile, care înseamnă recuperarea unor bani. Totuși, cu toate că facturile ar fi trebuit să scadă, acest lucru nu s-a întâmplat. Așa că primarul Dumitru Pop și viceprimarul Kovacs Joszef au început să verifice situația în teren.
”A început să fie totul suspect, fiindcă, în mod normal, trebuia să plătim mai puțin. Trebuia să recuperăm banii pentru colectarea separată a fracției uscate, reciclabile. Nu s-a întâmplat acest lucru. Așa că am început să monitorizăm activitatea firmei colectoare, în primă fază”, a spus viceprimarul Kovacs Joszef, pentru PresaSM.
Așa se face că în data de 30 ianuarie – spune viceprimarul Kovacs Joszef – a surprins un camion, aparținând firmei care colectează deșeurile, care în loc să intre gol, a intrat în localitate încărcat.
”Am întors mașina din drum și l-am rugat pe șofer să intre în comună cu mașina goală și doar atunci să colecteze deșeurile de pe raza comunei. Vă dați seama, noi credem că a adus deșeuri din altă parte, iar acestea ar fi fost plătite de Primăria Odoreu, dacă erau duse și cântărite la Groapa ecologică de la Doba”, a mai spune Kovacs Joszef.
Proba cântarului
Primarului Dumitru Pop și viceprimarului Kovacs Joszef le-a venit ideea de a face propria evidență a activității de colectare a deșeurilor.
”Avem pe raza comunei două cântare de mare tonaj, omologate, aparținând unor firme cu activitate agricolă, care au fost de acord să ne ajute. Când camioanele au intrat în comună, goale, desigur, le-am cântărit. Apoi, le-am cântărit și când au ieșit din comună, încărcate, în drumul lor spre Groapa ecologică de la Doba. Cu toate acestea au fost diferențe foarte mari între ce s-a cântărit la noi și ce s-a cântărit la Doba. Diferențe de la 300 kg la 1.500 de kg. Inițial, am crezut că firma mai colectează și alte deșeuri de pe traseul Odoreu – Doba, așa că am urmărit transporturile. Dar nu s-a colectat nimic suplimentar. Pentru a înțelege de unde vin aceste diferențe, le-am cerut celor de la Groapa ecologică Doba să ne lase să asistăm la cântărirea camioanelor, dar nu ne-au lăsat. Oare de ce?! Ar fi avut ceva de ascuns?”, se întreabă primarul Dumitru Pop.
Și viceprimarul Kovacs ne-a dat câteva exemple concrete.
”De exemplu, în 18 aprilie am avut o diferență de 440 de kilograme între deșeurile colectate și cântărite la operatorii privați de pe raza comunei Odoreu și cele facturate, pe baza cântarului de la Doba. Mai exact, noi am cântărit 12.720 de kilograme, iar pe factură, după ce s-a cântărit la Doba, a apărut 13.160 de kilograme. De asemenea, în 23 aprilie am avut o diferență de 380 de kilograme”, a explicat viceprimarul comunei Odoreu.
Reprezentanții Gropii ecologice Doba au o explicație pentru orice
Reporterii PresaSM l-a contactat pe directorul Serviciului Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor (SPASIMD) din judeţul Satu Mare, Claudiu Ardelean. Serviciu care administrează Groapa ecologică de la Doba. Acesta a precizat că ambele cântare sunt omologate și că, în mod cert, problema nu este de la serviciul pe care îl conduce.
”Noi avem două cântare la Doba, la intrare și la ieșire. Ambele au certificat metrologic în termen. Au fost verificate metrologic în septembrie-octombrie anul trecut. La noi nu se poate cântări mai mult, poate că firma respectivă a colectat de pe parcurs, nu știm ce să spunem. Inclusiv eu m-am cântărit pe acele cântare și pot să vă spun că nu există abatere”, a spus Claudiu Ardelean.
Întrebat de ce nu a permis, totuși, ca reprezentanții Primăriei Odoreu să asiste la cântărirea camioanelor, Claudiu Ardelean a explicat scurt și sec: ”Pentru că nu au venit oficial”.
În aceste condiții se naște o întrebare: oare să fi avut ceva de ascuns de s-au încăpățânat să le permită accesul reprezentanților Primăriei Odoreu, astfel încât să se clarifice situația?!
Firma a refăcut facturile. Dar după câteva dispute
Conducerea Primăriei Odoreu a cerut firmei care colectează și transportă deșeurile să refacă facturile și să se țină cont de cantitatea măsurată la cântarele omologate din Odoreu, nu de cele de la Doba. În caz contrar, refuză să le achite.
”Reprezentanții firmei ne-au spus că nu pot să facă acest lucru. Noi am făcut dovada faptului că cele două cântare din Odoreu sunt omologate și am cerut și certificatele de cântar. Le-am pus toate la dispoziția firmei. După ce am apelat la o firmă de avocatură, reprezentantul societății care colectează deșeurile a fost de acord să refacă toate facturile. Nu putem să ne batem joc de banul public”, a spus primarul Dumitru Pop.
Reprezentanții firmei nu comentează subiectul
Reprezentantul firmei care colectează deșeurile a refuzat să comenteze acest subiect, la solicitarea PresaSM, declarând doar că situația s-a rezolvat între timp, iar facturile au fost refăcute pe baza cantității cântărite în Odoreu, nu la Groapa ecologică de la Doba.
Totuși, unde este problema. Este caz izolat sau nu?!
Încă nu există un răspuns concret, de unde ar fi putut apărea aceste diferențe. Reprezentanții firmei refuză să comenteze acest subiect, pe când reprezentanții Primăriei Odoreu susțin că problema ar putea fi la Groapa ecologică de la Doba.
Totuși, având în vedere că vorbim despre activitatea a 35 de firme de colectare a deșeurilor în județul Satu Mare, care au contracte cu cele 62 de primării din județ, se naște o întrebare legitimă: care este dimensiunea abaterii. Vorbim despre un caz izolat sau despre un veritabil fenomen la scară județeană?!
Poate instituțiile de control ne vor lămuri și pe noi în următoarea perioadă. Sau poate…nu. Nu ar fi nici prima nici ultima dată când astfel de situații nu ar genera interes din partea autorităților abilitate.
Felicitări domnului Pop! Uite că, indiferent de culoarea politică, se poate, DACĂ SE VREA!!
View Comment