Propunere pentru românii întorși în țară. Sectorul are un deficit de 500.000 de persoane
Sectorul construcțiilor are nevoie de românii care s-au întors în țară, spun cei de la Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi. ARCA vine și cu soluții pentru ca cei reveniți în țară să poată să poată să își găsească un loc de muncă în domeniu. Potrivit Asociației, deficitul de personal în această industrie ajunge la 500.000 de persoane.
Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) consideră că întoarcerea românilor în contextul pandemiei de COVID-19 reprezintă o șansă unică pentru a menține și valorifica în țară această categorie de forță de muncă. Asociația spune că deficitul a ajuns la 500.000 de persoane.
„În prezent, deficitul de forță de muncă în sectorul construcțiilor (construcții/reabilitări autostrăzi, construcții/reabilitări drumuri sau rețele edilitare în mediul rural și în mediul urban, construcții civile) din România ajunge la aproximativ 500.000 de persoane. Mulți dintre românii care au revenit în țară sunt specializați în domeniul constructiilor și pot fi integrați cu ușurință în activitatea șantierelor deschise la nivel național”, spun cei de la ARCA.
Ce soluții propun cei din construcții
Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) are mai multe propuneri pentru a facilita accesul românilor care s-au întors în țară la oferta locurilor de muncă din domeniul construcțiilor. Printre ele o platformă online, burse a locurile de muncă dar și parteneriate pentru care cei care trebuie să își echivaleze atestatele sau diplomele să o poată face cât mai repede și ușor.
„Crearea unei platforme on-line de către autorități, cu ajutorul căreia, românii care au revenit în țară, în contextul pandemiei de COVID-19, să se poată înscrie în domeniul în care pot activa. Realizarea unei burse on-line a locurilor de muncă în domeniul construcțiilor, printr-un efort comun al patronatelor din acest sector, alături de autoritățile responsabile. Realizarea unui parteneriat solid stat – companii private din domeniul construcțiilor pentru instruirea forței de muncă și atestarea celor care au nevoie de o calificare generatoare de venituri mai mari, corespunzătoare nivelului de pregătire. Crearea, cu sprijinul autorităților din domeniile Educației și Muncii și Protecției Sociale, a unui mecanism simplu și rapid prin care să fie echivalate atestatele sau diplomele de calificare obținute de români în străinătate”, spune Asociația.
ARCA precizează că piața muncii ar câștiga pe termen lung. Nu doar că s-ar reduce șomajul, dar cei întorși ar putea astfel rămâne în țară.
Soluțiile propuse ar determina o dezvoltare rapidă a sectorului construcțiilor, ar reduce atât șomajul în rândul celor care s-au întors în țară, cât și munca “ la negru” din acest domeniu și, cel mai important, le-ar permite acestor persoane să rămână acasă, alături de familiile lor, și să aibă un nivel de trai decent.
Guvernul a schimbat legea, dar deficitul a rămas
Criza din domeniul construcțiilor a determinat și schimbări de legislație. Pe 12 iunie 2019, Guvernul a adoptat o nouă OUG, care modifică vechea ordonanță de urgență 114/2018. Prin noua OUG 43 din 12 iunie 2019, publicată pe data de 21 iunie, s-a stabilit un salariul minim brut de 3000 de lei (dacă nu se va decide să fie și mai mare) pentru domeniile din construcții până în anul 2028, inclusiv.
Potrivit OUG 114/2018, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, angajații de la firmele încadrate în domeniile specificate pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10% și de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%. Persoanele prevăzute mai sus care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuţii în limita cotei prevăzute mai sus.
Calculele făcute în momentul publicării OUG au arătat că, în sectorul construcțiilor, la condiții normale de muncă, la un salariu minim brut de 3000 de lei, angajatul fără persoane în întreținere primește în mână un salariu net de 2362 de lei, iar angajatorul plătește un cost salarial de 3010 lei.