Apaserv vine cu explicații. Ce spune despre apa neconformă din localitățile sătmărene
Compania Apaserv a venit cu precizări în urma articolului publicat de jurnaliștii de la Recorder și preluat de mass-media locală. Într-un punct de vedere emis sub semnătura directorului general, compania oferă explicații despre modul în care vor fi rezolvate problemele din mai multe localități unde a fost raportată apă potabilă neconformă.
Jurnaliștii de la Recorder au publicat o analiză cu privire la rețelele de apă potabilă din zonele rurale. Potrivit hărții, 17 localități din Satu Mare au avut în 2019 apă neconformă, cu depășiri ale nivelului de clor, metale grele sau bacterii cloriforme.
HARTĂ. Apă potabilă contaminată în zeci de localități din județul Satu Mare
Într-un punct de vedere semnat de directorul instituției, Apaserv precizează că cinci din cele 15 localități nu se află în administrarea sa.
„Dintre cele 17 localități amintite, în 5 localități rețelele de apă nu sunt administrate de Apaserv Satu Mare, respectiv: Hodod, Pișcolt, Petrești, Bogdand și Acâș”, spun cei de la Apaserv.
În ceea ce privește depășirile, Apaserv admite că ele au existat, dar asta din cauza lipsei sistemelor de tratare. Dar problema ar fi în curs de rezolvare, explică compania, prin proiectele finanțate din bani europeni. Astfel, spun oficialii, Ardudul, Tarna Mare și Halmeul sunt doar câteva dintre localitățile care urmează să aibă apă potabilă de calitate în următoarea perioadă.
„În restul localităților menționate, există uneori depășiri la anumite limite ale concentrațiilor admise privind apa potabilă, deoarece sunt localități unde nu există sisteme de tratare a apei sau localități unde s-a preluat sistemul recent și stațiile de tratare necesită îmbunătățiri. La aceste sisteme de alimentare cu apă sunt în pregătire sau în diferite faze de execuție proiecte de reabilitare care vor duce la îmbunătățirea calității apei în localitățile mai sus amintite . Apaserv Satu Mare a depus o Cererea de finanțare din fonduri europene, proiect prin care se va realiza o conductă de aducțiune din Sătmărel până în Bogdand. Astfel se va rezolva calitatea apei din Ardud (în totalitate), respectiv și din Bogdand și Supur. De asemenea, este prevăzută o aducțiune din Carei până în comuna Tiream. Mai este prevăzut a fi reabilitate și extinse stațiilor de tratare din Tarna Mare și Halmeu -Turulung. Localitatea Agriș a fost preluată recent și urmează a fi racordată la rețeaua din Micula – localitate racordată la municipiul Satu Mare”, spun cei de la Apaserv.
În Botiz, lucrurile s-ar putea îmbunătăți și mai devreme.
„În ceea ce privește comuna Botiz, este în curs finalizare conducta de aducțiune din Satu Mare. Stația de tratare din Ciumești – Sanislău urmează să intre în reparații capitale, acestea fiind efectuate din fondurile proprii ale companiei”, mai spun cei de la Apaserv.
Compania spune că a dat dovadă mereu de transparență instituțională, iar cetățenii pot consulta pe pagina companiei analizele efectuate, pentru a se asigura de calitatea apei.
„Menționăm ca dovadă a transparenței instituționale, că pe pagina web a societății www.apaservsm.ro, la rubrica Monitorizarea calității apei și apei uzate, se pot consulta toate analizele la zi, acestea fiind actualizate și comunicate lunar pentru fiecare localitate în parte. Apaserv Satu Mare se preocupă constant de calitatea apei potabile distribuite, monitorizarea parametrilor fiind realizată după un program de control a calității apei potabile la consumator. Apaserv Satu Mare realizează anual peste 12.000 de teste fizico-chimice, peste 5.000 teste microbiologice și peste 3.000 de teste organoleptice. Analizele de calitate a apei potabile distribuite de Apaserv Satu Mare sunt dublate de cele efectuate de către Direcția de Sănătate Publică a Jud. Satu Mare și a jud. Maramureș, conform Programelor de monitorizări de audit a calității apei potabile la consumator. Asigurăm consumatorii Apaserv Satu Mare de preocuparea noastră continuă de a oferi servicii de calitate clienților noștri”, mai spun cei de la Apaserv Satu Mare.
Fara a incerca sa jignesc pe oricine … dar cum se poate numi , daca nu furt , faptul ca cei care stau la casa si curte ( si din ce in ce mai mult acum zona rurala ) platesc apa la 7 lei , nefiind luat in calcul faptul ca acea apa poate nu curge inapoi in canalizare doar partial , ca doar cei care stau la curte ori fac curatenie in curte cu apa( isi spala o platforma de beton) , ori adapa animalele sau pur si simplu isi spala masina sau uda florile din gradina ?! Deci acea apa nu merge in canalizare inapoi ! Spre exemplu , in Ungaria este rezolvata problema , sunt doua doua contoare : unul pentru consum TOTAL , altul pentru consum PARTIAL(subcontorizare curte!) Inca odata : nu doresc sa jignesc pe nimeni ! Dar luand totul sub aceeasi palarie , se pot acorda si salarii mari , si prime , si zile libere ! Pleava ? Sa plateasca pleava !
View Comment