Sătmărenii care locuiesc în zona unui teren situat pe strada Fabricii se plâng de mirosul insuportabil care le învăluiește strada și le ajunge în casă. Resturile vegetale depozitate temporar pe terenul unei fabrici dezafectate au intrat în descompunere, iar cetățenii se gândesc cu groază ce-i așteaptă la vară.
Cu groapa de deșeuri vegetale în vecinătate
Sătmărenii care locuiesc în zona străzii Fabricii se plâng de mirosul pestilențial care le ajunge în casă. Sursa sunt deșeurile aflate în descompunere, depozitate în ceea ce pare a fi o groapă de gunoi ad-hoc, pe terenul unei fabrici dezafectate. Oamenii spun că nu mai suportă mirosurile și sunt deciși să facă plângeri și petiții, în speranța că autoritățile vor verifica situația și se vor lua măsuri.
De cealaltă parte, reprezentantul firmei din București, cea care depozitează pe teren deșeurile vegetale colectate din municipiul Satu Mare, are documentele care arată că totul se desfășoară în condiții de legalitate. Resturile sunt depozitate doar temporar, spune acesta pentru PresaSM, ulterior fiind ridicate și transportate cu mai multe mașini spre groapa de gunoi din Doba.
”Suntem în legalitate, avem și documente emise de către Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare”, a spus reprezentantul firmei, Radu Groza, la solicitarea PresaSM.
Reprezentantul firmei recunoaște, în schimb, că actuala situația a afectat activitatea economică și se lucrează cu personal redus. Așa s-ar fi ajung la mirosul deranjant emanat de resturile vegetale.
”Noi am avut un angajat care se ocupa cu ridicarea acestor deșeuri și transportarea lor la depozitul ecologic de la Doba. Din cauza situației actuale, am fost nevoiți să ne restrângem activitatea, iar aceste deșeuri să le ridicăm și să le transportăm la Doba într-un interval mai mare de timp. Deșeurile intră în descompunere, mai ales că vremea s-a mai încălzit. Ne angajăm în fața localnicilor să ridicăm și să transportăm deșeurile o dată pe săptămână pentru a elimina disconfortul olfactiv”, a mai spus Radu Groza, la solicitarea PresaSM.
Cetățenii nu sunt conviși și atrag atenția că pe teren par să se afle și deșeuri rezultate în urma curățeniei de toamnă sau iarnă.
Legea e în schimb de partea proprietarului, care nu poate fi sancționat atât timp cât nu încalcă normele de poluare. Dar toate astea s-ar putea schimba.
Pe masa Camerei Deputaților ar trebui să ajungă inițiativa USR cu privire la Legea Mirosurilor, parlamentarii nefiind primii care au atras atenția asupra lacunelor din legea care protejează calitatea aerului.
Totuși, propunerea USR e cea care a trecut de Senat, tacit, e adevărat, și ar veni să rezolve fix acest timp de situație. Practic, propunerea de lege acoperă un vid legislativ din Legea Calității Aerului, fiind menită să rezolve situații în care, deși mirosurile puternice afectează sănătatea oamenilor, analizele chimice arată că poluarea este prevăzută în limitele legale și activitățile economice nu încalcă prevederile autorizațiilor de mediu primite.
Prin noua prevedere, operatorii economici care generează mirosuri vor fi obligați de lege să ia toate măsurile referitoare la prevenirea şi reducerea disconfortului olfactiv, astfel încât să nu afecteze sănătatea populației şi mediul în întregul său.
Proiectul dă și noi pârghii autorităților din domeniul protecției mediului, inclusiv posibilitatea încetării temporare sau definitive a activității care provoacă disconfortul olfactiv.
Propunerea vine și în sprijinul cetățenilor, care vor putea să reclame inclusiv la autoritățile de sănătate publică disconfortul olfactiv, iar autoritățile vor putea notifica și ei responsabilii de mediu solicitând inclusiv reevaluarea autorizațiilor primite.
O altă prevedere importantă, prevăzută în proiect, este obligația ca prin planurile de urbanism să fie prevăzute și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv. Astfel, activitățile generatoare de mirosuri vor trebui să fie interzise, temporar sau permanent, din zonele de locuit, cele de recreere, de agrement, din zona instituțiilor de sănătate publică sau dacă în vecinătate se află unități de învățământ.
Potrivit USR, deși legea trebuia deja să fie pe ordinea de zi a ședințelor Camerei Deputaților, ea este întârziată de coaliția PSD-ALDE.
USR a demarat și o petiție în acest sens. Aceasta a stârns peste 5.000 de semnături. Cei care doresc să semneze petiția o pot face AICI.