Virusul West Nile, DESCOPERIT în județul Satu Mare. Autoritățile județene EZITĂ, autoritățile centrale CONFIRMĂ
Potrivit unei informații obținute în PREMIERĂ de PresaSM.ro, virusul West Nile a fost descoperit în această lună și la un pacient din municipiul Satu Mare. Persoana se află internată în acest moment în cadrul Spitalului Județean Satu Mare.
Oficialii Direcției de Sănătate Publică Satu Mare EZITĂ să dea un răspuns ferm, declarând că încă nu s-ar fi stabilit cu exactitate acest lucru.
”Nu avem încă datele finale. Este vorba despre o persoană, care a fost depistată în această lună. Suntem în lucru cu probele de laborator”, a declarat, pentru PresaSM.ro, Lidia Tămaș, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică.
În schimb, autoritățile naționale, prin Institutul de Sănătate Publică, confirmă faptul că și la un pacient din Satu Mare s-a descoperit virusul West Nile.
”Cele mai multe cazuri diagnosticate au fost înregistrate în Brăila şi municipiul Bucureşti, fiind urmate de Galaţi, Bacău, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Dolj, Olt, Girugiu, Prahova, Constanţa, Tulcea, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Satu-Mare, Teleorman, Vâlcea“, se arată în documentul citat.
Virusul West Nile a fost descoperit în anul 1937, în districtul West Nile din Uganda. Principala cale de transmitere a acestei infecţii la om este prin înţepătură de ţânţar. Țânţarii se infectează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată. Odată infectat cu virusul West Nile, ţânţarul rămâne aşa toată viaţa, şi are potenţialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată. Perioada de incubaţie a infecţiei cu virus West Nile la om este cuprinsă între 3-15 zile după înţepătura unui ţânţar infectat.
Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. Specialiştii spun că în 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe uşoare, în general caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, greţuri şi vărsături. În mai puţin de 1% dintre cazuri pot apărea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita. România s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de meningită West Nile în 1996, când s-au înregistrat 352 de cazuri de neuroinfecţii West Nile.