TOP-ul informațiilor false care circulă despre COVID-19 printre români
Nu numai coronavirusul se răspândește rapid, dar și o serie de informații complet sau parțial false. Canalele de transmitere sunt Facebook Messenger, WhatsApp și, inclusiv, căsuțele de poștă electronică. Cei care le transmit – care de cele mai multe ori le fac organizat, cu scop tendențios – beneficiază de lipsa de cultură minimală a mii de persoane. Indivizii le cer oamenilor să ”distribuie” aceste informații complet sau parțial false, precizând că sunt ”adevăruri ascunse”. Iar mulți – din păcate – se conformează și le dau mai departe prietenilor. De aceea este important să vă informați doar din surse oficiale sau din mass media recunoscută și acreditată.
Un medic specialist explică principalele informații eronate din mediul online
Dr. Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, explică care sunt cele mai răspândite informații eronate. De ce este necesar să combatem dezinformarea? Fiind informați corect, ne reducem nivelul de stres, înțelegem mai bine imaginea de ansamblu și putem acționa pentru a ne proteja sănătatea noastră și a celorlalți.
1. Este eronată informația că virusul COVID-19 supraviețuiește doar în țările unde temperaturile sunt sub 15 grade Celsius.
S-a constatat că acest virus este întins pe tot mapamondul, inclusiv în țările calde, unde temperatura aerului este peste 27 grade Celsius. Deci, căldura nu îl va distruge și nici faptul că ținem hainele afară la soare.
2. Este eronată informația „dacă vom bea lichide fierbinți, vom reuși să distrugem virusul care deja a ajuns în corpul nostru sau dacă vom face băi fierbinți”.
Chiar dacă vom bea aceste lichide fierbinți, temperatura corpului nostru se va menține la 36,5-37 grade.
3. Este eronată informația „dacă vom lua multă vitamina C sau vom mânca mult usturoi acestea vor distruge coronavirusul existent deja în noi”.
Acestea ajută într-adevăr să crească imunitatea corpului nostru (într-o măsură mică), dar în situația infectării cu acest virus sunt ineficiente din cauza agresivității foarte mari asupra noastra și în special asupra plămânilor pe care o are infecția COVID-19
4. Este eronată informația „dacă vom bea apa din 15 în 15 minute virusul se va duce în stomac și acesta va fi distrus de sucul gastric”.
Virusul odată ajuns la nivelul mucoasei respiratorii ( nazale si faringiene) va găsi un mediu propice să se multiplice și va intra în fluxul sangvin prin care se va ”distribui” în tot organismul. El nu va sta la suprafața mucoasei ca atunci când bem apa să poată să alunece cu aceasta în jos spre stomac.
5. Este eronată informația „copii nu sunt „atinși” de acest virus”.
Cu acest virus ne putem infecta cu toții, indiferent de vârstă, inclusiv copiii. Faptul că copiii nu au simptome așa de severe precum adulții și mai ales cei în vârstă și cei cu boli asociate, nu înseamnă că nu pot fi infectați și chiar să transmită virusul mai departe.
6. Este eronată informația că se transmite virusul doar când avem simptome de boală (tușim sau strănutam).
Putem transmite și când aparent suntem sănătoși, dar infectați cu COVID-19, transmitem prin vorbit, moment în care ies din gura noastră particule mici de salivă încărcate cu acest virus. De aceea se menționează că trebuie să purtăm masca și că trebuie să păstrăm distanța între noi de minim 1,5 metri.
7. Este eronată informația că scanerele termice ar depista dacă avem infecția COVID-19.
Acestea doar determină dacă avem temperatura corpului crescută, dacă avem febra. De ce se folosesc ca screening? Pentru că febra este un simptom important în infecție, dar nu este definitorie pentru a ne sugera clar ca am fi infectați cu acest virus. Febra poate apare și în alte infecții virale sau bacteriene. De aceea, singurul lucru care ne pune diagnosticul clar este testul de detecție a ARN- viral din sânge sau secrețiile nazale și bronșice.