OPINIE. ”Informați-vă” din surse oficiale! Lucrează cu program redus
Mai mulți lideri politici au ieșit în ultimele două zile să vorbească despre cât este de important ca populația să se informeze din surse oficiale. Ceea ce au uitată să spună este că, oficioasele, de la ziarele de casă și până la departamentele de comunicare, lucrează după program de … bugetar. De luni până vineri, și dacă se poate, doar până la ora 16.00, cu excepția zilei de vineri, că-i zi scurtă și toată lumea știe asta.
Presa nu își permite luxul acesta, cum nu și-l permit, în cele mai multe județe, nici cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, singurii care … de tună, de ninge, literalmente, comunică pe Facebook cu cetățenii, pe Whatsapp și mail cu presa. Dar asta era să ceri prea mult de la autoritățile județene.
În era în care cei mai mulți au un mijloc de înregistrare în buzunare, singurul lucru la care instituțiile nu se așteaptă, în mod ironic, e ca informațiile să se propage repede, pe sistemul foto-video.
Informațiile despre românii care vor să se întoarcă în țară, cu trecere prin vama Petea, ca și cele despre grupurile de sătmăreni care se întorc din excursii sau de la concursuri, au ajuns mai repede în țară decât vântul Codului portocaliu care abia și-a făcut simțită prezența.
Oamenii au întrebat ce li se va întâmpla la intrarea în țară, cum trebuie să procedeze și ce anume trebuie să facă. Erau mai mult întrebări retorice pentru că instituțiile nu lucrează la normă întreagă nici dacă sunt probleme. Măsurile sanitare luate sunt ineficiente dacă populația nu este informată, iar ultima bătaie de cap, atât a autorităților central, cât și a celor județene, au fost cetățenii.
Cu excepția unor intervenții punctuale, pe care presa a făcut tot ce a putut să le mediatizeze pe toate canalele, statul român a fost marele absent din conversația publică. E adevărat, nu în toate județele, dar în general. Primele informații oficiale despre cum să te protejezi de o eventuală infecție au apărut abia luni după-masă, sub forma unor broșuri, a unor conferințe de presă în miez de noapte, prea târziu, din mai multe puncte de vedere.
Autoritățile sătmărene nu au fost o excepție. Primul comunicat de presă cu informații oficiale a venit abia la prânz, luni, asta în condițiile în care e greu de presupus că factorii de decizie de la nivelul Instituției Prefectului, care coordonează activitatea “de urgență”, nu au văzut primele știri apărute pe site-urile locale duminică seara. Puteau să intervină atunci cu un comunicat, dar nu au făcut-o. Puteau să o facă luni dimineața, dar nici atunci pare că nu s-a putut. Practic, până după ora 13.00, luni, oficialii au fost ocupați și nu au avut timp să informeze, tot la fel de oficial, populația pe care o protejează.
Și te face să te întrebi, dacă comunicare se gestionează atât de prost, putem crede că alte activități de protecție s-au desfășurat fără sincope?
Spre deosebire de Prefectura Satu Mare și Guvern, PNL a avut timp să comunice, e adevărat, pe subiecte politice. În timp ce nu a fost vreme să se pună specimen de formulare pe internet, să se pregătească un număr unic pentru cei întorși în țară sau să se distribuie pliante, s-a găsit totuși timp pentru postarea machetelor anti Curtea Constituțională, anti-PSD și anti-presă.
Iar din toate astea, concluzia nu poate să fie decât una singură. Politicianismul ieftin e mai important decât informarea corectă a cetățenilor. Altfel, înaintea postărilor politice, apăreau măcar pe site-ul ministerului Sănătății ceva informații “oficiale” despre coronavirus. Toate au apărut luni după-masă, iar marți după-masa încă tot nu aveam un număr de urgență.
În caz de epidemie, infecție, plan roșu sau orice alt eveniment cu potențial mare de impact, social sau emoțional, autoritățile din alte țări au înțeles că ele sunt în prima linie a luptei împotriva oricărei dezinformări sau informații parțial adevărate. Au înțeles că trebuie să acționeze proactiv și nu reactiv. Pe când te sună presa, deja e mult prea târziu. Pe când te sună presa, deja imaginile, informațiile, sunt de mult pe net.
Dacă Prefectura, sub conducerea PSD a postat pe Facebook video-uri cu colinde în timp ce locuitori ai județului stăteau fără căldură, fără apă, fără curent și fără o perspectivă de remediere a situației, cea sub PNL dovedește că are tot la fel de multă grijă față de modul în care e informat cetățeanul. Totuși aș puncta că fostul prefect nu a mers atât de departe încât să își dedice ode elogioase în ziare de casă, deși avea și el. Și nu este pentru prima dată când noua conducere a instituției preferă să bage bățul prin gard presei, alături de câțiva acoliți, în loc să-și vadă de bârna din ochi.
Silvia Spanciu – editor PresaSM