Pădurarii din Satu Mare, atac la ministrul Mediului: ”Nu se fură așa de mult în județ!”
Datele oficial contrazic afirmațiile făcute de ministrul propus al Mediului, Costel Alexe. În cadrul audierilor publice, Alexe a citat un clasament care plasa județul Satu Mare pe locul patru pe țară la tăierile ilegale de lemne. Datele oficiale din rapoartele Romsilva nu susțin afirmațiile ministrului.
În timpul audierilor de luni, ministrul Costel Alexe a surprins răspunzând unei interpelări când a plasat județul Satu Mare pe locul patru pe țară la tăieri ilegale de lemne, în primul rând luând în considerare suprafața împădurită din județ, raportată la ale unități administrativ teritoriale din țară. Satu Mare dispune de un fond forestier de 66.000 ha, cu tot cu păduri private, arată datele Romsilva.
Datele oficiale contrazic afirmațiile ministrului Costel Alexe
Asta, comparativ cu peste 290.000 ha din Maramureș și tot peste 200.000 ha în Bihor. În județul Cluj, doar fondurile particulare se ridică la peste 100.000 ha, iar fondul forestier din Sibiu, un alt județ menționat de ministru, avea în 2018 un fond forestier de 119.370.
Și datele oficiale ale Direcției Silvice Satu Mare – obținute de PresaSM – infirmă clasamentul făcut de ministrul Costel Alexe. Pentru anul 2019, Satu Mare s-a situat sub media națională. Mai mult, Satu Mare a făcut progrese față de 2018, iar anul trecut s-a situat sub media națională
„În cursul anului 2019 au fost efectuate un număr de 915 inspecții în urma cărora a fost identificat un volum de masă lemnoasă tăiată ilegal de 566 mc, din care 209 mc au fost justificați printr-un nr de 12 acte de contravenții și 13 mc au fost justificați prin 5 acte de infracțiuni . Diferența de 344 mc a fost imputată personalului silvic răspunzător . Cuantumul total al amenzilor contravenționale rezultate în urma întocmirii acestor 12 de acte de contravenție este de 47000lei. Prin urmare, raportat la suprafața administrată, rezultă un volum de 0.01mc/ha ceea ce ne încadreaza sub media națională a tăierilor ilegale și în scădere semnificativă față de anul 2018, când volumul tăierilor ilegale a fost de 0,06 mc/ha”, se arată în raportul Romsilva, transmis către PresaSM.
Ministrul Costel Alexe a precizat că informațiile oferite au venit de la Gărzile Forestiere, iar pe site-urile instituțiilor care se ocupă de județele Satu Mare și Maramureș, respectiv Garda Forestieră Oradea și Garda Forestieră Cluj, nu apar nici rapoarte, nici comunicate de presă și nici informări cu privire la activitatea instituțiilor sau volumele de masă lemnoasă tăiată.
Satu Mare, la un loc cu județele cu sute de mii de hectare de pădure
Ministrul propus a plasat Satu Mare pe locul patru la nivel național, după Maramureș, Sibiu și Bistrița-Năsăud, spunând că este vorba despre situația tăierilor ilegale, „conform datelor furnizate de Gărzile Forestiere”.
Ministrul a oferit date doar la începutul ședinței, citând tot Gărzile Forestiere și precizând că „cele mai mari hoții au fost Maramureș, de aici au dispărut 110.000 de metri cubi lemne, Bistrița Năsăud, peste 30.000 metri cubi furați, Sibiu, peste 20.000 metri cubi”. În top, ministrul Alexe a plasat și județele Cluj, Caraș-Severin și Neamț. Practic, toate județele amintite de ministru au fonduri forestiere cu mult peste cel al județului Satu Mare.
România a fost somată să ia măsuri în ceea ce privește legislația care protejează pădurile. Țara noastră este subiectul mai multor proceduri de infringement în aproape toate capitolele legate de mediu, de la tăierile ilegale, la calitatea aerului și gestionarea deșeurilor.
Nu se fura asa mult in judet dar totusi se fura
View CommentSe fură cu sutele de tone, la pădurea din Luna Șes, de dimineața până noaptea non-stop pleacă cu căruțele și camioanele umplute pe drumul forestier pe la păstrăvăria Boda Oșanul. Poate peste un an nu se va mai fura.
View CommentSe fură în draci. Șefii de Ocol cu pădurari sunt mână în mână, și cu șeful mare. Pe șeful mare la dat în gât fosta nevasta cu toate afacerile lui și mai e pe funtie dl Furtiu Marcel. Fosta a scris tot la DNA și nimic, deci mafia e mare, despre ce vorbim. Iar DGA și restul organelor statului funcționează degeaba. Uitați-vă ce case au toți pădurari, șefii de Ocol, șefu mare, despre ce vorbim. Ce se întâmplă în SM, MM e de crima organizata, mafia italiană e parfum pe lângă mafioții din SM MM. Toți sunt mână în mână. E mafie organizată. Dacă instituțiile statului și-ar face treaba în max o lună i-ar dovedi pe toți, dar nu se dorește, deși e atât de simplu. RO țara hoției și a crimei organizate, țara tuturor posibilităților 🙂
View CommentPerfect adevarat ce spune Ibis.Adaugati la asta sefii de la toate structurile de politie care sunt in cirdasie cu sefii de la romsilva facind actiuni pe linie silvica de ochii lumii si dupa ce in prealabil si-au anuntat ciracii,lasind sa pice in plasa amarastenii cu cite un straf de lemne.Ce se intimpla in zona oasului este de domeniul fantasticului si toata lumea inchide ochii stiind firmele din certeze si moiseni care praduiesc.
View CommentSe fura ca dracu pe toți ar trebui schimbați și la pușcărie fură cum vor și când vor as pe mana cu toți conducătorii comunelor lualar betesigu pe toți
View Comment