Politicieni și funcționari din Satu Mare câștigă într-o oră cât un muncitor într-o lună!
Statul e campion la aruncat bani pe fereastră, iar asta se vede și din modul în care a decis să recompenseze prezența membrilor ATOP la ședințele lunare. Indemnizația pentru membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Satu Mare este de 1.500 de lei pe lună, toate astea ținând cont de faptul că organismul are, prin lege, doar un rol consultativ. Și care nu durează mai mult de o oră!
Cine sunt membri ai ATOP?! Consilieri județeni din fiecare partid, câțiva funcționari și șefii instituțiilor de forță: Poliție, Jandarmerie și Pompieri.
Siguranță în școli, siguranța cetățenilor pe stradă, drepturi și libertăți civile, cam de asta ar trebui să se ocupe Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, un „organism” definit ca fiind doar consultativ și cu decizii care oricum nu se pot impune, ci sunt simple recomandări.
Legea care consfințește funcționarea ATOP nu explică de ce „protejarea intereselor comunității și asigurarea climatului de siguranță publică” nu se poate face prin instituțiile deja existente, mai ales că multe dintre problemele tratate în cadrul ATOP se regăsesc apoi pe Ordinea de zi a ședințelor Colegiului Prefectural sau în plângerile depuse de cetățeni la primării sau Prefectură.
Subiectele tratate în cadrul ATOP se tot repetă, cu dări de seamă din partea oamenilor legii, care deplâng starea proastă de înzestrare, baza materială deficitară și lipsa de personal. Practic, nimic nou și nimic ce se poate rezolva prin organisme consultative.
Întregul „organism”, cum îl definește legea, pare mai mult o scuză pentru încasarea unor indemnizații, care nu sunt doar simbolice.
Cât de protejați se simt cetățenii? Nu foarte mult dacă ne uităm la incidența tot mai mare a camerelor de luat vederi. De la dispozitivele de înregistrare plantate pe bordurile mașinilor, la sistemele de alarmă din blocuri și case, ai spune că locuitorii județului au tot mai puțină încredere în „climatul de siguranță publică”. Iar ipoteza este susținută și de numărul mare de cazuri în care autorii unor infracțiuni ajung să fie căutați de victime și identificați de cetățeni prin crowdsourcing.
Cât de important este ATOP-ul, de care puțini cetățeni au auzit? Se pare că mai important decât ședințele Consiliul Județean. În timp ce consilierii care decid contracte, investiții și alte probleme esențiale pentru locuitorii județului primesc doar 12.000 de lei pe an, organismul cu rol consultativ se bucură de un buget de indemnizații pe membru participant mult mai generos.
Membrii ATOP participa la aceste sedinte in timpul orelor normale de munca , deci in timpul serviciului . De ce sunt platiti de doua ori ???? Oricum toti membrii sunt bugetari deci platiti din banii nostri .Aceasta activitate ar trebui sa fie onorifica !!!!! Am si o intrebare : ce a facut ATOP semnificativ pentru cetatenii judetului ??????
View CommentCum puteti sa comparati munca depusa de un politician sau functionar public intr-un birou cu aer conditionat cu cea depusa de un Muncitor dintr-o fabrica in care mina i-i ingheata pe scula , unealta, eventual si in 3 shimburi. Primul lucreaza pt partid , ca si miine sa-si poata pastra functia iar al doilea pt ca patronul sa poata schimba cit mat repede jeepanul de anul trecut de sub fundul sotiei (amantei),deoarece prietena , pe linga silicoane noi a mai primit unul si mai fentos si mai fitos.
View CommentMare adevăr dle Pop. Un angajat dacă lipsește de la serviciu, după o ceartă zdravănă a șefului, i se taie din salariu orele care nu le-a muncit. Acești membri de comisii, consiliu local sau județean, primesc și indemnizații și salariu de la locul de muncă! Adică evaziune fiscală, dar curtea de conturi nu vede asta!
View Comment