Se fură apă la greu în județ: firme și oameni. Jumătate din apă ”dispare”
Toată lumea fură apă în județul Satu Mare. De la este la vest și de la sud la nord. Fură utilizatorii caznici. Dar fură și mari firme! Pierderile sunt estimate la 50% din apa pompată în sistem! Este o risipă monumentală, făcută posibilă prin largul concurs al incompetenților care s-au perindat pe la Apaserv Satu Mare. Politruci fără discernământ, care aruncă pe apa sâmbetei cea mai importantă resursă: apa. În ultimii ani, culmea ironiei, s-au dat și premii.
Încep controalele și reducerile de pierderi
Actuala conducere a Apaserv Satu Mare a înțeles că așa nu se mai poate. Așa că s-a început o serie de controale prin județul Satu Mare. Este important de precizat că jumătate din apă se pierde în sistemul de distribuție și nu se facturează. Fie din cauza conductelor învechite, dar mai ales din cauza furturilor.
”Ne-am angajat să reducem pierderile de apă cu doi la sută anual. În cei doi ani de mandat, pierderile s-au redus deja cu 6%. Asta înseamnă că de la 52% la 45%. Nu este ușor să reducem aceste pierderi. Fiindcă de la o zi la alta apar noi defecte. La nivelul României, apa care nu aduce venituri se situează în medie la 48%, iar în țările mai dezvoltate acest indicator este pe la 20%. Aici mă refer la Anglia, Franța”, a spus – pentru PresaSM -directorul general al apaserv, Ioan Leitner.
Fură toți: de la firme la utilizatorii caznici
Ioan Letiner a recunoscut că în județ fură toți. Atât utilizatorii caznici, cât și firmele. Directorul Apaserv estimează că o partea importantă din cantitatea de apă este furată de către unii agenți economici.
”Pe unele societăți comerciale, consumul de apă este nejustificat de mic. Urmează o campanie mare de identificare și de schimbare a contoarelor în această zonă. Din rezultatele de până acum, cam 2% din beneficiari s-au constatat nereguli. În Carei, de exemplu, din o sută de case verificate, la două erau probleme. Era afectat sigiliul de la contor, era învârtit contorul sau aveau branșamentul ilegal”, a mai spus Ioan Leitner pentru PresaSM.
Incompetență recompensată
Fosta conducere a Apaserv Satu Mare a dispus, în perioada 2015 – 2016, acordarea de prime pentru 410 angajați. Doar că în urma unor controale efectuate în anii 2017 și 2018 de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca s-a stabilit că premiile și majorările salariale acordate angajaților s-ar fi făcut în mod ilegal.
Pe cale de consecință, Fisc-ul a solicitat ”dipunerea de măsuri pentru reîntregirea patrimoniului societății cu suma de 1.160.000 lei și 496.000 lei”. Adică, peste 1,65 milioane de lei (peste 350.000 de euro). Distribuirea către angajați a acestor bani a fost făcuta pe baza declarării unui profit anual, pe anii 2015 și 2016, care a fost declarat mai mare decât era în realitate, spune Fiscul.
În primă fază, s-a aruncat vina pe fostul manager general Dănuțiu Stegerean. Cert este faptul că toată lumea fuge de responsabilitate. Atât fostul Consiliu de Administrație al Apaserv, cât și Consiliul Local Satu Mare. În prezent, pe rolul instanțelor de judecată sunt mai multe astfel de procese, prin care se urmărește recuperarea banilor.
Ioan Letiner a recunoscut că în județ fură toți. Atât utilizatorii caznici, cât și firmele.
View CommentCu ce demonstreaza d-l director ca se fura. Acuzatiile sunt declarative. Trebuie sa arate concret cine fura…!!!Eu cetatean al judetului AFIRM CU DOCUMENTE CA FURA APASERV SA, conform Fcaturilor ce au fost emise…
va salut dupa ce am citit mai sus ,am sa va povetesc ceva despre aceasta firma care este furata in proportie de 45/00. m-am mutat de la bloc la casa unde am avut la apa 1 apometru analog ,dupa ceva timp am avut o avarie in care am pierdut o cantitate mai mare de apa care a fost inregistrata de apometru si pe care am platito dupa acesta intimplare mi sa schimbat apometru cu 1digital care inregistreaza cam de trei ori mai mare consum fata de cel analog am intrebat daca imi mai monteaza 1 apometru sa am 2 care ar trebui sa arate acelasi consum la care mi sa spus ca nu se poate.In aceasta situatie eu ma consider fura de aceasta fiurma tote cele bune
View Comment@Teo. Poti verifica si tu. Apometrul tau digital indica si consumul de 1 ml. Citesti indexul, 106,521, adica 106 mc si 521 litri. Strigi la Marie sa umple un flacon de 5 litri, si vezi ca indexul devine 106.526, si o sa dai seama, ca nu fura.
View CommentStimati Ingineri de la Apaserv. De ce nu scoateti Apometrele pe domeniu public, astfel eliminati mare parte a bransamentelor ilegale, cel putin cele existente?!