ANCHETĂ. Povestea terenurilor care BLOCHEAZĂ investiția în viitorul Mega Mall. Cine a GREȘIT?!
Redacția PresaSM.ro a aflat întreaga poveste – cel puțin cea mai la vedere – referitoare la cele terenurile revendicate de foștii proprietari în zona străzii Digului și pe care era prevăzut să fie construit Mega Mall-ul celor de la NEPI.
Așadar, terenurile în cauză au fost expropriate pentru cauză de utilitate publică în anul 1998, prin sentințe ale Tribunalului Satu Mare.
Valoarea unui singur teren din cele PATRU aflate în litigiu a fost stabilită la suma de 900.000.000 lei vechi, valoare cu care părţile au fost de acord. Adică, Primăria Satu Mare și proprietarii acelor terenuri.
De exemplu, au încheiat o tranzacţie pentru terminarea procesului la data de 29.12.1998. Prin ordinul de plată nr. 237 /18.03.1999, Primăria municipiului Satu Mare, din cei 900.000.000 de lei vechi, a virat suma de 490.000.000 lei vechi numitei Jozsa Elisabeta, iar prin ordinul de plată nr. 235/15.03.1999, Primăria municipiului Satu Mare a virat suma de 410.000.000 lei vechi numitului Jozsa Ştefan. Proprietarii unei parcele din cele PATRU revendicate.
Ce s-a întâmplat după expropriere?!
Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 242/30.10.2008 a fost aprobată transmiterea în folosinţă gratuită către Compania Națională de Investiții (C.N.I.) S.A. a unor suprafeţe de teren situate în municipiul Satu Mare în vederea construirii unui obiectiv de investiţie „Bazin de înot — Polo” în baza Ordonanţei Guvemului nr. 25/2001.
Adică, suprafețele expropriate. Terenul transmis în vederea realizării investiţiei este situat în zona str. Dunării, str. Digului şi râul Someş, în momentul de faţă terenul fiind identificat prin CF 176263 Satu Mare sub nr. cadastral 176.263, teren care este format prin alipirea mai multor parcele, inclusiv cea din litigiu.
Prin Ordonanţa Guvemului din 2014, C.N.I. S.A. preia, în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social, toate obiectivele de investiţii, inclusiv programul „Bazine de înot”.
Doar că între timp investiția nu s-a demarat, iar în cursul anului 2015 au fost promovate acţiuni la Tribunalul Satu Mare pentru revendicarea terenurilor de către foștii proprietari şi se întemeiază pe faptul că în termenul de un an de zile terenul nu a fost utilizat pentru scopul pentru care a fost expropriat şi nici nu s-a făcut o nouă declarare pentru utilitate publică.
Primăria Satu Mare a reacționat
Așadar, Primăria a reacționat, iar pentru a nu se pierde investiția a făcut demersuri pentru modificarea destinației pe strada Vulturului, acolo unde fostul primar al municipiului Satu Mare, Dorel Coica, ajunsese la un acord cu Ministerul Apărării Naționale.
Concret, prin adresa înregistrată la Primăria municipiului Satu Mare sub nr. 56933/04.12.2015 s-a comunicat Companiei Naţionale de Investiţii faptul că la nivelul municipiului Satu Mare există intenţia de a se edifica un complex sportiv care să cuprindă o Sală Polivalentă şi Bazin de înot în zona străzii Vulturului.
Iată cum exproprierea, dar neinițierea de către Compania Națională de Investiții a procedurilor pentru construirea bazinului de înot a generat întreaga situație.
Nu cred ca cei doi despagubiti mai vor terenul ci sunt pusi de cel mai interesat de a nu se face,B…..,veti vedea in curind noi procese pt.tergiversarea lucrarilor.
View CommentPana cand „prostimea Satmarului care-si voteaza primarii”accepta sa avem cel mai urat si cenusiu oras din tara , pana atunci cel mai interersat… de a nu se face Mall va avea mereu SUCCES .
View Comment