VIDEO. Descinderi fără precedent la Satu Mare. Fabrică de diplome, în atenția DIICOT
Percheziții ale DIICOT la Satu Mare, București și în alte 11 județe din țară. Este vorba despre un dosar în care există suspiciunea rezonabilă de fraudare a examenelor de licență sau disertație la Universitatea ”Spiru Haret”.
Zeci de percheziții
La data de 18 decembrie 2019, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală efectuează 76 de percheziții domiciliare pe raza județelor Giurgiu, Ialomița, Călărași, Vaslui, Botoșani, Brașov, Timiș, Cluj, Bistrița, Satu Mare, Vrancea, Mureș și în municipiul București. 13 dintre percheziții au loc la sediile unor instituții de învățământ superior.
„Sunt vizate locuințele unor persoane bănuite de acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, dare de mită, luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice și fals intelectual”, spun procurorii.
De asemenea, perchezițiile vizează și sediile unor facultăți din cadrul unei instituții universitare private.
„Una dintre persoanele în cauză este bănuită că, în schimbul unor sume de bani, s-ar fi conectat fără drept la sistemul informatic al instituției de învățământ, facilitând promovarea unei probe a examenului de licență de către complicii acesteia. Activitatea s-ar fi realizat în timp ce complicii susțineau examenul, fiind logați la sistemul informatic al universității de la stațiile de lucru (sisteme informatice) alocate în sălile de examinare”, explică anchetatori.
Mită direct de la studenți sau prin interpuși
Din extinderea cercetărilor au rezultat indicii că, în cursul anului 2019, funcționari publici (cadre didactice și persoane din conducerea unei universități private) ar fi primit mită de la mai mulți studenți sau interpuși ai acestora în schimbul furnizării de informații nedestinate publicului sau intervenirii pe lângă alte cadre didactice.
Activitățile s-ar fi realizat în scopul facilitării promovării unor examene de licență/disertație, fapt ce a generat atestarea de aspecte necorespunzătoare adevărului în actele de studii (înscrisuri oficiale) aferente examinării.
La percheziții au fost descoperite și ridicate înscrisuri, documente și sisteme informatice cu valoare probantă în cauză.
Polițiștii vor conduce 70 de persoane bănuite în cauză și 26 de martori la sediul D.I.I.C.O.T. Structura Centrală și al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor procesuale.
Cum funcționa sistemul
Astfel, s-a constatat că, pentru fraudarea efectivă a probei 1, scrise a examenului de licență, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaților (care procedau la învățarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicați de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind așezați în anumite locuri prestabilite pentru a putea acționa fără probleme), fie studenții candidați erau direct ajutați în timpul examenului scris de către anumiți supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licență.
În ceea ce privește proba a II a, orală, de susținere a examenului de licență/master, prorectorul era de regulă cel care după obținerea lucrării de licență, o trimitea mai departe studentului prin intermediul poștei electronice, cu foarte puțin timp (doar câteva zile) înainte de susținerea şi prezentarea efectivă a lucrării, studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi și a-și însuși conținutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.
Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăși întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultății, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licență, o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză.
Mobilizare masivă a Poliției și DIICOT
La acțiune au participat 226 de polițiști din cadrul B.C.C.O. București – S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Ialomița, S.C.C.O. Călărași, B.C.C.O. Iași – S.C.C.O. Vaslui, B.C.C.O. Iași – Botoșani, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Timișoara, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Cluj – S.C.C.O. Bistrița Năsăud, B.C.C.O. Oradea – S.C.C.O. Satu Mare, B.C.C.O. Galați – S.C.C.O. Vrancea, B.C.C.O. Mureș, B.C.C.O. Ploiești – S.C.C.O. Dâmbovița și S.C.C.O. Buzău, cu sprijinul a 60 de echipe de intervenție din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Întreaga acțiune a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
SURSA: Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism
Era cazul mai demult sa înceapă verificările. Numai din pepiniera Marghita srl, au ieșit de ani buni de zile o gramada de viitoare cadre de miliție… Dai banu, nu mai contează ca nici nu cunoști profesorul… Unii au mai ajuns și bursieri… Învățământ de rahat. Tot analfabetul este cu diploma de facultate apoi mai și primește salarii speciale…. Gunoaie… Toate diplomele le-aș retrage de la „absolventi” și licență universității ridicata.
View CommentMulți dintre politicieni au beneficiat de această fabrică. Se poate lua la rând. La aceste diplome mai primesc și funcții cu salarii bine meritate și iau decizii de rahat.
View Comment