Recursul compensatoriu, abrogat. Niciun vot „împotrivă”
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu. Abrogarea s-a votat și cu un amendament, prin care este stabilită perioada pentru care se aplică măsurile compensatorii persoanelor deținute în condiții improprii.
Cu 272 de voturi „pentru” şi 5 abţineri, proiectul de lege iniţiat de PNL, comasat cu cel al USR, de abrogare a legii recursului compensatoriu, a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Premierul Ludovic Orban a anunțat că abrogarea va avea efecte doar pentru viitor. Orban a subliniat faptul că măsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.
Având în vedere numărul de voturi, și parlamentari ai PSD s-au solidarizat cu demersul celor de la PNL și USR.
În cadrul dezbaterilor din Comisii, chiar și unii dintre parlamentarii care au susținut inițial recursul compensatoriu au precizat că au greșit că au vogtat legea.
Deputatul PSD Florin Iordache și deputatul UDMR Marton Arpad, care au condus comisiile care au adus modificări legilor justiției, modificări criticate de societatea civilă, s-au abținut de la vot. În schimb, un alt susținător al schimbării legilor justiției, Eugen Nicolicea, a votat pentru abrogarea legii pe care înainte a susținut-o.
Potrivit ultimelor date, în total, din 2017, 14.402 deţinuţi au fost eliberaţi condiţionat de către judecători, iar restul de 2.551 au fost eliberaţi la termen, potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 .
Proiectul votat astăzi urmează să ajungă pe masa lui Klaus Iohannis, pentru a fi promulgat.