Bătrân imobilizat la pat, umilit de ”Comisie”, în Satu Mare. Avocat: ”Se consideră Dumnezei”
Consilierul județean Adrian Cozma, avocat de profesie, a criticat în mod dur activitatea membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Satu Mare. Instituție subordonată Consiliului Județean. Adrian Cozma a precizat că unii dintre specialiști se ”consideră Dumnezei”, catalogând această atitudine drept ”strigătoare la cer”.
Adrian Cozma a oferit și exemplul concret al unei persoane în vârste, imobilizate la pat, dar care nu beneficiază de dreptul de însoțitor.
”Trebuie să fim atenți la modul în care acea comisie își face treaba și modul în care sunt tratați sătmărenii. Noi trebuie să dăm dovadă de prudență vizavi de aceste cazuri sociale. (…) Sunt anumite încadrări care s-au făcut total deplasate, strigătoare la cer. Și oamenii noștri sunt poftiți să meargă în instanțele de judecată, unde un astfel de proces durează un an de zile. Este inadmisibil ca niște specialiști să se considere Dumnezei. Sunt persoane, cum este și cazul la Valea Vinului, în care persoane în vârstă, efectiv imobilizate la pat, au primit încadrarea în grad de handicap grav, fără însoțitor. Deși în toate actele medicale scria acest lucru”, a precizat Adrian Cozma.
Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, Mariana Dragoș, s-a apărat, lăudând – în totală opoziție cu realitatea factuală – activitatea comisiei. Mariana Dragoș s-a spălat pe mâini, aruncând eventuala vină în unele cazuri pe criteriile stabilite de către Guvernul României.
”La nivelul județului Satu Mare 16.183 de persoane în plată, cu diferite grade de handicap. (…) Problema ține de criteriile de încadrare. Serviciul de evaluare complexă din cadrul DGASPC-ului, în momentul în care beneficiarul sau aparținătorul depune dosarul, face încadrarea conform acestor criterii. Nu DGASPC sau Consiliul Județean a stabilit aceste criterii. Este o diferență în ceea ce privește criteriile de încadrare la copii, iar când devin adulți, dosarul se reîntoarce și criteriile se modifică. Adică, ca și copil beneficiază de însoțitor, iar când ajunge adult nu se mai încadrează în acest grad. Este vorba despre o aplicare ad-literam a legii”, a declarat Mariana Dragoș.
D-nă nu ai dreptate, sunt foarte multe persoane cu dizabilități care suferă de boli ireversibile, care , în conformitate cu legea se definitivează, ceea ce la acea comisie nu.
View CommentȘi Consiliul Jud. Satu Mare ar trebui să asigure condiții decente la locul de evaluare care este foarte mic, holul îngust, abia trec două persoane una pa lângă alta.
După 3 ani țintuit la pat, după epuizarea tuturor resurselor financiare și materiale adunate până la 86 ani, am fost obligat să înting mâna pentru ajutorul statului, am cerut îngrijitor la domiciliu, actele ce au sta la baza acestei solicitări indica starea gravă a sănătăți cu care mă confrunt. Comisia de încadrare în grad , nu-i de-acord, indică temeiuri legale, (greșit interpretate) nici un medic nu te lasă să mor în chinuri, s-au să nu-l intereseze vârsta bolnavului, mă gândesc la cei peste 100 handicapați vizual conducători auto, 1654 handicapați accentuat care-s bine mersi la muncă da și la cei 1554 decedați în 2020, printre care si soția fără grad de handicap 4 ani țintuită la pat. greu și rușinos de redat o imagine, trăiesc singur, din venitul pot plăti, 2 mese pe săptămână, o baie și 3 ieșiri la toaletă, în scaun rulant cu însoțitor dota fizic.
View Comment