7 soluții eficiente pentru spațiul de gătit: de la colțare de bucătărie, la rafturi rotative
Acele colțuri de bucătărie plictisitoare pot fi sursa multor frustrări atunci când proiectezi bucătăria de vis. Aici vei găsi 7 soluții creative de top despre cum să folosești eficient spațiul. Vezi de ce e bun un colțar de bucătărie sau ce fel de dulap să montezi pentru a crea loc de depozitare suplimentar pâine sau sandwich makerul pe care nu știi unde să le mai pui.
#1. Dulap de colț orb
Un colț orb este considerat una dintre soluțiile standard pentru abordarea colțurilor de bucătărie. Aceste dulapuri sunt poziționate în colțul bucătăriei între două rânduri de dulapuri de bază. Numele provine de la faptul că tot ce este într-un dulap este ascuns de celălalt rând de dulapuri. Deși permite utilizatorilor accesul la spațiu printr-o singură ușă de dulap, poate fi destul de dificil de utilizat și, ulterior, poate deveni un loc excelent pentru articolele de bucătărie nedorite sau nefolosite.
#2. Spațiu de depozitare rotativ
Este o modalitate de a obține un acces mai ușor la articolele mai complicate din dulapurile din colț. Îți permite să plasezi articole de bucătărie pe turnichete și să le întorci pentru a accesa articolul de care ai nevoie. Astfel, face un spațiu destul de inutilizabil mult mai funcțional. Acestea necesită 2.5-5 cm de spațiu liber pe fiecare parte pentru a se roti cu ușurință și ar trebui să fie ținute relativ libere pentru a evita acumularea. Poate fi o soluție excelentă pentru utilizarea eficientă a colțurilor, menținerea bucătăriei ordonată și depozitarea oricărui obiect, de la oale și tigăi până la condimente, conserve și uleiuri.
#3. Rafturi deschise
Folosirea spațiului de colț pentru rafturi nu numai că poate crește funcționalitatea bucătăriei, ci poate servi și ca o caracteristică de design care funcționează pentru aproape orice estetică a bucătăriei. Punând rafturi în jurul colțului peretelui, permite accesul ușor la spațiu și este mai ieftin decât implementarea unui design specific de dulap. Rafturile pot fi mai dificil de păstrat curate și ordonate, dar sunt cu siguranță o soluție rentabilă pentru a deschide în mod inteligent spațiul.
#4. Cămară încorporată
Utilizarea dulapului de colț ca o cămară încorporată poate fi o modalitate inteligentă de a folosi spațiul din bucătărie, în special pentru amenajările mai mici ale bucătăriei. O cămară de bucătărie servește drept frigider pentru articolele neperisabile, cum ar fi conserve, pâine și orez. În mod obișnuit, dulapurile de cămară variază de la aproximativ 2.5m la 3m înălțime, așa că sunt o modalitate bună de a optimiza dulapul de colț supărător. Aceasta acționează ca o modalitate bună de a păstra ingredientele de gătit la îndemână și de a transforma spațiul dulapului de colț într-o cameră de depozitare valoroasă.
#5. Colțare de bucătărie
O modalitate creativă de a folosi tot spațiul este să transformi anumite zone în oaze de relaxare. Aceasta este o modalitate excelentă de a crea un sentiment de confort în bucătărie și de a încuraja ideea bucătăriei ca centru social. Locul unde se îmbină pereții ar putea fi un loc grozav pentru a adăuga un fotoliu, o canapea mică, o bancă sau un colțar de bucătărie. Împreună cu perne și cuverturi alese cu grijă, aceasta este o modalitate excelentă de a îmbunătăți decorul bucătăriei tale și de a adăuga un stil estetic general mai bun.
#6. Dulap ușor accesibil
Dulapul ușor accesibil este, fără îndoială, cel mai inovator mod de a maximiza spațiul și de a profita la maximum de dulapul de colț. De obicei, aceste dulapuri au o ușă frontală dublă care se deschide cu un efect de concertină, astfel încât să poți vedea ambele părți ale dulapului tău în același timp. Sunt cea mai bună opțiune pentru a profita din plin de spațiul disponibil în colțul bucătăriei tale și elimină complet nevoia de a te apleca sau de a ajunge orbește la obiecte de bucătărie. Este de remarcat faptul că dulapurile ușor accesibile tind să fie mai scumpe decât dulapurile standard, ceea ce înseamnă că bugetul trebuie luat în considerare înainte de a alege această opțiune.
#7. Spațiu mort
Dacă ai un buget limitat atunci când îți proiectezi bucătăria, să lași colțul ca spațiu mort poate să nu fie cea mai proastă idee. Deși, de obicei, se depune un efort mare pentru a maximiza fiecare centimetru de spațiu, mai degrabă decât a irosi orice cameră, uneori spațiul mort ar putea fi mai bun decât să te străduiești să lucrezi cu un aspect dificil. În funcție de dimensiunea și aspectul bucătăriei tale, pot exista și alte soluții inteligente de depozitare care funcționează mai bine decât forțarea spațiului de colț. În loc să storci ceva în fiecare spațiu din bucătărie, lasă uneori un spațiu mort. Poate ajuta la crearea unei senzații de mai mult spațiu și poate funcționa bine pentru o estetică minimalistă a bucătăriei.