10 cărți de dezvoltare personală pe care să le citești în timpul liber
O parte din nevoile psihologice pe care noi, ființele umane, le experimentăm de obicei, nu au de-a face cu aspecte specifice ale vieții noastre de zi cu zi, ci cu direcția generală pe care a luat-o. Cu alte cuvinte, ele au de-a face cu probleme de natură existențialistă sau filozofică, cu modul nostru de a aprecia semnificația a ceea ce facem și cu proiectele noastre pe termen lung. Vom vedea mai jos o selecție a acestora, printr-o listă de recomandări de cărți de dezvoltare personală.
De aceea, uneori, găsirea de noi conexiuni între concepte și idei care sunt importante pentru noi poate fi o mare schimbare în bine. Aceste tipuri de descoperiri, combinate cu o schimbare a obiceiurilor, ne permit să găsim o potrivire mai bună cu realitatea și, de acolo, ne ghidăm viața către ceva semnificativ.
Cărți de dezvoltare personală pe care să le citești în timpul liber
- Omul în căutarea sensului vieții – Viktor Frankl
Acesta este unul dintre clasicii nu numai ai dezvoltării personale, ci a filozofiei existențialiste și umaniste în general. Scrisă de unul dintre cei mai influenți psihiatri și filosofi din istorie, această lucrare explorează teme universale din perspectiva lui Viktor Frankl însuși atunci când analizează sensul vieții ca cineva care, printre altele, a supraviețuit holocaustului, trecând prin mai multe lagăre de concentrare ale naziștilor în Germania. Găsiți această carte la vânzare pe orice librărie online.
- Zonele tale eronate – Wayne Dyer
Acest bestseller este printre cele mai bine vândute cărți din istorie și, în ciuda faptului că a fost publicată cu mai bine de 40 de ani în urmă, este încă foarte influentă și populară. Este ușor de înțeles de ce citind primele sale pagini: propune o explorare a conceptelor care, într-un mod obișnuit, ne determină să ne autosabotăm și să ne îndepărtăm de fericire. În acest fel, ajută să ținem cont de ele pentru a le neutraliza influența în viața noastră de zi cu zi.
- Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul – Robin Sharma
Această carte nu adoptă structura tipică a lucrărilor de autoajutorare sau de dezvoltare personală, deoarece este un roman. Prin povestea unui om care decide să-și întoarcă viața, lăsând în urmă o viață plină de lux, prezintă diverse principii filozofice inspirate din sistemele religioase legate de budism și care pot fi aplicate în căutarea sensului.
- Capcana fericirii – Russ Harris
O carte care joacă împotriva multor cărți de dezvoltare personală care se concentrează pe ideea de gândire pozitivă. Practic, apără ideea că o parte din trucul de a trăi vieți pline de sens și satisfacție are de-a face cu a lăsa în urmă obsesia de a controla emoțiile și de a ne concentra asupra pozitivului și, în schimb, să se concentreze pe conectarea obiceiurilor și acțiunilor cu valorile care reprezintă calea noastră de a fi. Ca și celelalte cărți, și aceasta poate fi găsită intr-o librărie online.
- Prima și ultima libertate – Jiddu Krishnamurti
În această carte, unul dintre cei mai importanți gânditori moderni din India discută o temă comună în cărțile de dezvoltare personală și filozofia din Asia de Sud: cum ar trebui să gestionăm ambițiile și dorințele?
- Flux. Psihologia fericirii – Mihály Csikszentmihalyi
În această lucrare, unul dintre cei mai mari reprezentanți ai psihologiei pozitive vorbește despre constructul psihologic care l-a făcut celebru pe plan internațional: starea de flux, care reprezintă o experiență centrală atunci când vine vorba de înțelegerea a ceea ce ne motivează și ne face să simțim că suntem conectați la un scop semnificativ. Prin paginile sale, învățăm să ajungem mai des la această stare, și să profităm de potențialul ei ca sursă de motivație.
- Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen R. Covey
Aceasta este una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală pentru cei care doresc să se concentreze pe aspectele practice ale unei vieți mai împlinite și mai eficiente în timp. Nu degeaba a devenit un best seller, mai ales printre oamenii cu cariere profesionale foarte active.
- Arta subtilă a nepăsării – Mark Manson
Unul dintre cele mai recente bestselleruri de dezvoltare personală. În ciuda titlului său înșelător și a lipsei de dovezi științifice, oferă unele dintre cele mai bune reflecții citite vreodată într-o carte. Autorul său este un blogger renumit, un globetrotter cu o capacitate enormă de a traduce sentimentele în cuvinte. Spre deosebire de majoritatea cărților de dezvoltare personală, încărcate excesiv de mesaje îndulcite, el dă dovadă de sinceritate brutală și exemplifică fiecare dintre reflecțiile sale.
- Arta de a iubi – Erich Fromm
În această carte, unul dintre cei mai importanți gânditori ai secolului XX ne arată care este, pentru el, natura dragostei și a legăturilor afective, dintr-o perspectivă umanistă puternic influențată de existențialism.
- Puterea prezentului – Eckhart Tolle
Dacă vorbim despre mindfulness, trebuie să ne referim la cartea de dezvoltare personală prin excelență: Puterea prezentului. Este unul dintre cele mai mari bestselleruri la nivel mondial, în care Tolle propune mai multe strategii de a te concentra asupra momentului prezent și de a învăța să trăiești cu vocea ta interioară.