1 din 5 români dă șpagă la medici. Suntem pe primul loc în topul UE al mitei
Deși creșterea salariilor personalului medical trebuie să reducă corupția din sistem, datele prezentate de un sondaj Transparency International și The Global Corruption Barometer, citat de The Guardian, arată că țara noastră ocupă în continuare primul loc în clasament atunci când vorbim de mita dată în schimbul serviciilor medicale. Specialiștii trag un semnal de alarmă, mai ales că datele au fost culese în perioada pandemiei.
Servicii medicale pe șpagă sau pe pile. Așa arată datele unui sondaj Transparency International și The Global Corruption Barometer. Rezultatele scot în evidență faptul că 1 din 5 români a recunoscut că a dat mită pentru a-și asigura asistență medicală, adică 22% din cei chestionați, cel mai mare procent din Uniunea Europeană.
Țara noastră este urmată în clasament de Bulgaria (19%), Ungaria (17%), Lituania (17%).
Nu doar banii sunt importanți, ci și sistemul de pile și relații, la fel de nociv spun realizatorii studiului. Aici, Cehia (54%), Portugalia (46%) și Ungaria (41%) par să aibă cele mai mari probleme.
„În timpul unei crize sanitare, folosirea relațiilor pentru a avea acces la servicii publice de sănătate este la fel de nocivă ca mituirea. Vieți pot fi pierdute atunci când persoane cu relații primesc vaccinul sau tratamentul medical înaintea celor care au nevoie urgentă de ele. Este crucial ca guvernele din toate țările Uniunii Europene să își dubleze efoturile pentru a asigura o corectă și echitabilă ieșire din această pandemie”, a precizat Delia Ferreira Rubio, președintele Transparency International.
Rezultatele studiului arată și că, după șpaga dată prin spitale, mita în școală este pe următorul lor. 11% din cei care au spus că au dat șpagă au făcut-o în școlile de stat.
Potrivit datelor publicate de cei de la The Global Corruption Barometer, 45% dintre români au spus că nivelul corupției a crescut, iar atunci când au fost întrebați despre care sunt cele mai corupte instituții, mai bine de jumătate dintre cei chestionați (51%) au arătat cu degetul spre Parlament. Atunci când vine vorba de Guvern, 55% dintre români au spus că acesta este controlat de interese private.